Jesień przynosi ze sobą ogromne bogactwo nie tylko kolorów, ale również owoców i warzyw. To wyjątkowy czas, w którym można czerpać z dóbr natury, korzystnie wpływając na stan swojego zdrowia, a także podziwiać przepiękne, wielobarwne krajobrazy. Złota Polska Jesień jest wyjątkowa, gdy świat mieni się wieloma kolorami, a ich błysk podkreślają dodatkowo promienie słoneczne. Każdy, kto lubi tę porę roku na pewno docenia efekt szeleszczących pod stopami liści, które także wirują w powietrzu, unoszone przez wiatr i opadają na różnych elementach w przestrzeni. Wielu z nas w dzieciństwie z radością rozrzucało je wokół siebie oraz zbierało kasztany, szyszki czy żołędzie, z których można było stworzyć ludziki. Dzisiaj liście bądź inne bogactwa natury wykorzystywane są również jako elementy jesiennych ozdób. Poza znanymi nam owocami i warzywami, niektórzy sięgają też po jadalne kasztany, których jednak nie można spotkać w naszych polskich parkach, lasach czy ogrodach. Jak się okazuje, kasztany mają jeszcze wiele innych właściwości.
Kasztany są popularnym elementem jesiennych dekoracji
Znane nam dobrze jesienne kasztany to owoce kasztanowców, które w różnych odmianach rosną w Europie Południowo-Wschodniej, choć można je spotkać również w Azji oraz Ameryce Południowej. Kasztany, jakie zbieramy w naszych parkach i lasach – by stały się częścią jesiennych dekoracji – nie nadają się do spożycia przez człowieka, gdyż są trujące. Owoc kasztanowca służy natomiast za pożywienie dla dzikich zwierząt. Nie ulega też wątpliwości, że te małe, o pięknym odcieniu koloru brązowego dary natury wspaniale prezentują się w naszych ozdobach, jakie przygotowujemy do domów i mieszkań, a także ogrodów. Idealnie wpasowują się w jesienne bukiety czy wiązanki oraz nadają się jako dodatek do innych dekoracji. Kasztany cieszą się też popularnością wśród dzieci, które bawią się nimi, tworząc z nich ludziki.
Owoce kasztanowca mają wiele właściwości leczniczych i kosmetycznych
Rosnące w Polsce kasztanowce nie wydają jadalnych owoców, w związku z czym w celach żywieniowych wykorzystuje się kasztany sprowadzane z krajów, znajdujących się w południowej części Europy. To właśnie tam rosną odmiany kasztanowca, którego owoce – zwane maronami – są prawdziwym przysmakiem dla mieszkańców tamtego zakątka naszego kontynentu. W Polsce kasztany jadalne nie zyskały póki co na popularności, ale warto wiedzieć, jak pozytywnie mogą oddziaływać na nasz organizm. Właściwości tych owoców jest sporo – zarówno odżywczych, jak też leczniczych i kosmetycznych. Można z nich z nich przygotowywać wywary oraz nalewki, a także mają one bardzo szerokie zastosowanie w farmacji i branży kosmetycznej.
Kasztany przez lata były też elementem ludowych kultów i obyczajów, wykorzystywano je w rozmaitych celach. Wierzono między innymi, że owoce kasztanowca odpędzają od człowieka złą energię, a uwalniają w nim tę dobrą, dodając mu sił. W załączonej galerii przedstawiamy ciekawostki na temat kasztanów, z których większość dotyczy jednak ich właściwości kulinarnych, leczniczych czy kosmetycznych.
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
- Opuszczona willa Chruszczowa na katowickim Zadolu budzi grozę. Znacie to miejsce?
- Tyle zapłacisz za Abonament RTV 2023. Oto nowe stawki i lista zwolnionych
- Wielka woda na Śląsku. Takich zdjęć w serialu Netflixa nie zobaczycie. Porażające
- Umiera Huta Uthemann w Katowicach-Szopienicach, rozpada się na naszych oczach. Zobacz
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?