1 z 9
Następne
10 rzeczy, które powinniśmy wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada [zdjęcia]
10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:
W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.
Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano
„podkuwaniem gęsi”.