12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?
12 potraw wigilijnych
KAPUSTA Z GROCHEM
Potrzebujesz:
składniki:
2 kg kapusty kiszonej
0,5 kg łuskanego żółtego grochu
20 dag wędzonego boczku
liść laurowy
2 angielskie ziela
pieprz
wegeta
2 duże cebule
Przygotowanie:
kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy
groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.)dosypujemy wegety
składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku
topimy pokrojony boczek ,dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.Groch z kapustą wyśmienicie smakuje podany z usmażonymi żeberkami.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl
Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach: