Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ach, te słynne, pyszne cieszyńskie ciasteczka! Konkurs Zamku Cieszyn wyłonił najlepsze Z NICH. Zobaczcie!

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
1 miejsce. Ciasteczka, które upiekła Beata Wojnar z Cieszyna,
1 miejsce. Ciasteczka, które upiekła Beata Wojnar z Cieszyna, materiały Zamek Cieszyn/ zamekcieszyn.pl
W Zamku Cieszyn został rozstrzygnięty XIV Konkurs na cieszyńskie ciasteczka. Z powodu pandemii konkurs został przeprowadzony w nieco zmienionej formule. Ale gospodynie ze Śląska Cieszyńskiego kolejny raz dowiodły, że tradycja wypieku ciasteczek cieszyńskich ma się znakomicie. Zobaczcie te pyszne ciasteczka cieszyńskie!

Cieszyńskie ciasteczka, te drobne, misternie zdobione wypieki powstające z naturalnych składników wysokiej jakości, to część tożsamości Śląska Cieszyńskiego, jego historii i tradycji bożonarodzeniowej (ale nie tylko tego okresu, bo ciasteczka są wypiekane także na Wielkanoc oraz perzy okazji chrzcin, wesel czy komunii). Pojawiły się wraz z panowaniem Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku.

Cieszyńskie ciasteczka są bardzo drobne - ich wielkość waha się w granicach 2-3 cm. Mają bardzo różny wygląd i wiele rodzajów – są m.in. kruche rogaliki, serduszka przekładane marmoladą, słynne ule z kremem adwokatowym, kokoski, bomby białe, bomby czarne, pawie oczka, pierniczki, zawijaniec kokosowy, orzechowe z migdałkiem, orzechowe z cynamonem, szulki (kruche cynamonowe rurki), wafelki domowe (andruty przekładane masą kakaową).

Charakterystyczną cechą ciasteczek cieszyńskich jest ich różnorodność. Gospodynie prześcigają się w przyrządzaniu ich różnych rodzajów, których z okazji świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy może być nawet 30. Im bardziej kolorowe i przyozdobione (orzechami, migdałami, rodzynkami, lukrami i polewami) wypieki, tym większy kunszt gospodyni.

Zobacz koniecznie

W Zamku Cieszyn od kilkunastu lat odbywa się konkurs na najlepsze ciasteczka cieszyńskie. W 2020 roku, z powodu pandemii, konkurs odbywał się w nieco zmienionej formule. Mimo to nie zabrakło chętnych do udziału – Zamek Cieszy otrzymał 21 zgłoszeń od gospodyń z różnych stron śląska Cieszyńskiego.

Jury oceniając przywiezione do konkursu ciasteczka brało pod uwagę zgodność z tradycją, bogactwo form, estetykę i staranność wykonania, sposób podania i przede wszystkim ich smak.

Nie przeocz

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Beata Wojnar z Cieszyna, drugie miejsce Maria Klimaniec z Zabrzega, a trzecie Marta Karmowska z Cieszyna. Jurorzy wyróżnili ciasteczka upieczone przez Halinę Krawczyk z Pruchnej, Alinę Niedobę z Ogrodzonej, Małgorzata Bandarewicz z Kończyc Wielkich oraz te, które upiekła Marie Legerská z Czeskiego Cieszyna.

Cieszyńskie ciasteczka są wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Wyroby piekarnicze i cukiernicze" w województwie śląskim.

Musisz to wiedzieć

Bądź na bieżąco i obserwuj

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera