Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną według Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie

Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

Zobacz również

Gratulacje dla Patryka Szulca za wygraną walkę bokserską

Gratulacje dla Patryka Szulca za wygraną walkę bokserską

Masa rowerowa przejechała przez Gorzów. Chłodna pogoda nie ostudziła zapału cyklistów

Masa rowerowa przejechała przez Gorzów. Chłodna pogoda nie ostudziła zapału cyklistów

Polecamy

L’Equipe: Zidane nie negocjuje z Bayernem, bo czeka na Manchester United

L’Equipe: Zidane nie negocjuje z Bayernem, bo czeka na Manchester United

„Lekkoatletyka dla każdego!” przyciąga przyszłe gwiazdy sportu

„Lekkoatletyka dla każdego!” przyciąga przyszłe gwiazdy sportu

Szef policji w Paryżu: Ceremonia otwarcia igrzysk z odpłatnym cyfrowym certyfikatem

Szef policji w Paryżu: Ceremonia otwarcia igrzysk z odpłatnym cyfrowym certyfikatem