MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bawarska obazda to najlepszy dip serowy, jaki zjesz w życiu. Kremowy, wyrazisty, idealny dip do warzyw i chleba. Zrobisz go w 5 minut

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Obazda to tradycyjna pasta serowa z Bawarii
Obazda to tradycyjna pasta serowa z Bawarii Getty Images/Dar1930/zdjęcie ilustracyjne
Kremowy, wyrazisty dip serowy z dodatkiem cebulki i czerwonej papryki. Idealny do grzanek, chleba i warzyw. Taka właśnie jest przepyszna i bananie prosta do zrobienia, bawarska obazda. Najlepsza pasta serowa, jaką zjesz. A przyrządzisz ją w 5 minut z prostych składników.

Jeśli jesteś jednym z tych szczęściarzy, którzy będą mogli obejrzeć Euro 2024 na żywo w Niemczech, to po meczu polecam skosztowanie specjałów niemieckiej kuchni. Niektóre z nich to prawdziwe rarytasy. Na przykład niepozorna obazda, czyli pasta serowa, którą zwykle podaje się do precli. Miałam okazję skosztować jej w jednym z browarów w Bambergu i od razu przepadłam. Obazda, oprócz precli, występuje w towarzystwie innych, tradycyjnych, bawarskich potraw, takich jak kapusta z kminkiem oraz oczywiście smażone kiełbaski. Jeśli masz zamiar oglądać Euro 2024 w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić sobie tę pyszną przekąskę do meczu samodzielnie. To naprawdę prosty do wykonania i przepyszny dip serowy, nie tylko do precli. Możesz jeść z nią chipsy, nachosy, paluszki, świeże i pieczone warzywa albo kiełbaski. Obazdę robi się z sera camembert i cebulki. Ważnym dodatkiem jest papryka w proszku, dzięki której dip serowy nabiera wyrazistości i koloru.

Bawarska obazda – przepis na kremowy dip serowy

  • Czas przygotowania: 5 minut

  • Porcja: 4-6 osób

  • Poziom trudności: łatwe

  • 200 g sera camembert,

  • 200 g serka śmietankowego do kanapek,

  • łyżka masła,

  • 1 szalotka,

  • łyżeczka słodkiej suszonej papryki,

  • sól, pieprz do smaku.

Jak zrobić dip serowy – bawarską obazdę?

  1. Oba serki oraz masło wyjęłam wcześniej z lodówki, ponieważ powinny być w temperaturze pokojowej.

  2. Szalotkę obrałam i drobno posiekałam. Przełożyłam do miski.

  3. Dodałam camembert, serek śmietankowy i masło. Całość dokładnie wymieszałam na gęstą pastę.

  4. Na koniec dodałam paprykę, sól, pieprz i ponownie wymieszałam. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Bawarska obazda to najlepszy dip serowy, jaki zjesz w życiu. Kremowy, wyrazisty, idealny dip do warzyw i chleba. Zrobisz go w 5 minut - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni