Wczoraj obchodziliśmy międzynarodowy dzień kawy. Większość z nas każdy dzień zaczyna od “małej czarnej”. Podobno to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
CZYTAJ WIĘCEJ:
Lubicie kawę? Dziś obchodzimy Święto Kawy [ZDJĘCIA, WIDEO]
Ale jak to z używkami bywa, kawa nie zawsze była łatwo dostępna. Do Polski dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Kawy brakowało m.in. podczas II wojny światowej, wtedy kawę ludzie wytwarzali domowymi sposobami. Otrzymywano ją przede wszystkim z żołędzi palonych na płycie kuchennej. Niedobory kawy nie zniknęły w okresie PRL-u, stając się ważnym problemem społecznym. Ale wraz z wprowadzeniem gospodarki wolnorynkowej zniknął problem jej niedoboru.
Kawa stała się niezbędnym elementem życia, szczególnie po wprowadzeniu w latach 60. w Warszawie przepisu o rozpoczynaniu pracy o godz. 6. I zostało tak po dziś dzień. Z tą różnicą, że od ilości gatunków kawy oraz sposobu jej przygotowania może rozboleć głowa.
O ile jednak kawę spożywamy w kawiarni, to już nie nasze zmartwienie. Jak jednak wyśmienitą kawę przygotować w domu podpytujemy Rafała Adamka, mistrza Polski Baristów, który na co dzień przygotowywania doskonałej kawy uczy w gliwickiej szkole baristów Coffe Project.
- Można zrobić kawę po włosku. Najpierw kawę mielmy a następnie parzymy ją w urządzeniu zwanym kafetiera bialetti (czyli specjalnym metalowym przyrządzie do parzenia kawy, w którym kawa parzona jest pod odpowiednim ciśnieniem) - podpowiada. Ale po kolei. Jak zmielić kawę? Wybrać młynek elektryczny czy ręczny? - W zależności od tego czy młynek ma płynną regulacje zmielenia kawy. Jeżeli taką funkcję posiada, wybieramy młynek elektryczny. Jest to zdecydowanie łatwiejszy i szybszy sposób mielenia. Jeżeli natomiast młynek płynnej regulacji nie posiada, wtedy lepiej wybrać młynek ręczny, który taką regulację posiada - mówi Adamek.
Zdaniem baristy kawę powinniśmy podać w porcelanie, takiej która utrzymuje temperaturę. Porcelana nie może być jednak zimna, najlepiej podgrzać poprzez umieszczenie jej na ekspresie do kawy. Jeżeli jednak nasz ekspres takiej funkcji nie posiada, porcelanę można sparzyć np. wrzątkiem .
Co z dodatkami? Adamek pije kawę bez cukru. Jak zaznacza jednak cukier smaku kawy nie psuje. Kawa z mlekiem czy śmietanką? - Kawę piję bez mleka i śmietanki, ale gdym miał wybrać to zdecydowanie z mlekiem- przyznaje.
Cukier i śmietanka to jednak nie wszystko bo coraz modniejsze stają się kawy smakowe. - Kawa smakowa nie jest trendem - ucina barista. Do kawy można dodać jednak jakiegoś syropu smakowego. Zdaniem Adamka to lepsze rozwiązanie niż sięganie po kawy aromatyzowane, bo syropu dodajemy w takiej ilości jaka nam się podoba. - Wybieramy sami intensywność aromatu i smaku - mówi.
Tradycyjna więc “biała” czy “czarna” kawa przeszła historii?
- Wszystko zależy od gustu - sumuje Adamek.
*Oto zakręt mistrzów w Katowicach. Każdego dnia ktoś ląduje na barierkach
*Marsz przeciw imigrantom w Katowicach ZDJĘCIA + WIDEO
*Adamek - Saleta ZDJĘCIA + WIDEO CAŁA WALKA
*Merkury Market w Rybniku otwarty! ZOBACZ KONIECZNIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?