Biała kawa? Nie istnieje. Rafał Adamek, barista z Gliwic, zdradza nam praktyczne tajniki kawy

Aleksandra Smolak
Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny arc.
Biała czy czarna? - Brązowa, kawa biała nie istnieje. Białe jest mleko - mówi Adam Adaemk, mistrz Polski wśród baristów

Wczoraj obchodziliśmy międzynarodowy dzień kawy. Większość z nas każdy dzień zaczyna od “małej czarnej”. Podobno to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.

CZYTAJ WIĘCEJ:
Lubicie kawę? Dziś obchodzimy Święto Kawy [ZDJĘCIA, WIDEO]

Ale jak to z używkami bywa, kawa nie zawsze była łatwo dostępna. Do Polski dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Kawy brakowało m.in. podczas II wojny światowej, wtedy kawę ludzie wytwarzali domowymi sposobami. Otrzymywano ją przede wszystkim z żołędzi palonych na płycie kuchennej. Niedobory kawy nie zniknęły w okresie PRL-u, stając się ważnym problemem społecznym. Ale wraz z wprowadzeniem gospodarki wolnorynkowej zniknął problem jej niedoboru.

Kawa stała się niezbędnym elementem życia, szczególnie po wprowadzeniu w latach 60. w Warszawie przepisu o rozpoczynaniu pracy o godz. 6. I zostało tak po dziś dzień. Z tą różnicą, że od ilości gatunków kawy oraz sposobu jej przygotowania może rozboleć głowa.

O ile jednak kawę spożywamy w kawiarni, to już nie nasze zmartwienie. Jak jednak wyśmienitą kawę przygotować w domu podpytujemy Rafała Adamka, mistrza Polski Baristów, który na co dzień przygotowywania doskonałej kawy uczy w gliwickiej szkole baristów Coffe Project.

- Można zrobić kawę po włosku. Najpierw kawę mielmy a następnie parzymy ją w urządzeniu zwanym kafetiera bialetti (czyli specjalnym metalowym przyrządzie do parzenia kawy, w którym kawa parzona jest pod odpowiednim ciśnieniem) - podpowiada. Ale po kolei. Jak zmielić kawę? Wybrać młynek elektryczny czy ręczny? - W zależności od tego czy młynek ma płynną regulacje zmielenia kawy. Jeżeli taką funkcję posiada, wybieramy młynek elektryczny. Jest to zdecydowanie łatwiejszy i szybszy sposób mielenia. Jeżeli natomiast młynek płynnej regulacji nie posiada, wtedy lepiej wybrać młynek ręczny, który taką regulację posiada - mówi Adamek.

Zdaniem baristy kawę powinniśmy podać w porcelanie, takiej która utrzymuje temperaturę. Porcelana nie może być jednak zimna, najlepiej podgrzać poprzez umieszczenie jej na ekspresie do kawy. Jeżeli jednak nasz ekspres takiej funkcji nie posiada, porcelanę można sparzyć np. wrzątkiem .

Co z dodatkami? Adamek pije kawę bez cukru. Jak zaznacza jednak cukier smaku kawy nie psuje. Kawa z mlekiem czy śmietanką? - Kawę piję bez mleka i śmietanki, ale gdym miał wybrać to zdecydowanie z mlekiem- przyznaje.

Cukier i śmietanka to jednak nie wszystko bo coraz modniejsze stają się kawy smakowe. - Kawa smakowa nie jest trendem - ucina barista. Do kawy można dodać jednak jakiegoś syropu smakowego. Zdaniem Adamka to lepsze rozwiązanie niż sięganie po kawy aromatyzowane, bo syropu dodajemy w takiej ilości jaka nam się podoba. - Wybieramy sami intensywność aromatu i smaku - mówi.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Egon

Nie "Coffe Project", a Coffee Bar Academy | Śląska Szkoła Baristów

Dodaj ogłoszenie