Bielsko-Biała: Remont gmachu, gdzie była siedziba PZPR, później uczyli się licealiści, a teraz będzie sąd

JAK
Bielsko-Biała: Remont gmachu, gdzie była siedziba PZPR, później uczyli się licealiści, a teraz będzie sąd
Bielsko-Biała: Remont gmachu, gdzie była siedziba PZPR, później uczyli się licealiści, a teraz będzie sąd Paweł Sowa/Wydział Prasowy UMBB
Trwa remont i modernizacja budynku Sądu Rejonowego przy bielskiej przy ul. Słowackiego 15. Prace w obiekcie, w którym ostatnio mieściło się IV Liceum Ogólnokształcące, zakończą się za 36 miesięcy.

Wcześniej urodzeni pamiętają ten budynek jako siedzibę Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej; w latach 90. XX w. przejęło go w użytkowanie IV LO im. Komisji Edukacji Narodowej. Po przeprowadzce szkoły w 2014 r. na ul. Michałowicza budynek stał pusty.

Jak informuje bielsku Urząd Miejski, 31 marca nastąpiło przekazanie placu budowy wykonawcy zadania - spółce ARCO System z Oświęcimia. Wykonawca zobowiązany jest do zakończenia prac w terminie nie dłuższym niż 36 miesięcy. W wyremontowanym budynku będą pracować wydziały Sądu Rejonowego.

Zakres prowadzonych w tym okazałym gmachu prac obejmuje roboty budowlane związane z przebudową i rozbudową budynku dla potrzeb sądu wraz z pełną infrastrukturą techniczną, wyposażeniem meblowym i zagospodarowaniem terenu wokół budynku. Wartość podpisanej umowy opiewa na ponad 53 mln zł. Inwestycja finansowana jest ze środków inwestycyjnych otrzymanych z Ministerstwa Sprawiedliwości.

Internet się śmieje

- Budynek istniejący posiada pełne podpiwniczenie oraz trzy kondygnacje nadziemne. Po przebudowie zyska dodatkową kondygnację w poddaszu (...). Część dobudowana będzie miała trzy kondygnacje nadziemne użytkowe, jedną kondygnację nadziemną techniczną oraz pełne podpiwniczenie - czytamy w dokumentacji projektowej,

Jak dodaje bielski Ratusz, w ramach inwestycji przewiduje się przebudowę przyłącza teletechnicznego oraz wykonanie nowych przyłączy światłowodowego, wodociągowego, kanalizacji sanitarnej i deszczowej. Przed rozpoczęciem inwestycji niezbędna jest wycinka drzew, które kolidują z projektem zagospodarowania terenu.

Na etapie przygotowywania postępowania uzyskano decyzję na wycinkę wskazanych drzew. W ramach zagospodarowania terenu powstanie podjazd dla pojazdów konwojów, chodniki i podejścia do budynku od strony ul. Słowackiego, mury oporowe, stanowisko dla agregatu prądotwórczego, dziedziniec. Wokół budynku zaplanowano opaskę żwirową, pas zieleni i ogrodzenie od strony ul. Słowackiego.

Obejrzyj dokładnie

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie