Bielsko-Biała: zjedzą golonkę z… jarzębiną [ZDJĘCIA]

KLM
Golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami w miodzie ma być hitem XX Festiwalu Golonki w Bielsku-Białej, jaki od 18 do 30 września odbędzie się w słynnym bielskim hotelu, który w tym roku zmienił nazwę na ibis Styles Bielsko-Biała.

Hotel Orbis Magura przez lata był jednym z najbardziej znanych obiektów w Bielsku-Białej. A organizowany od 1995 roku Festiwal Golonki cieszył się wielkim zainteresowaniem mieszkańców i turystów. W tym roku słynny hotel zmienił jednak właściciela, nazwę i wystrój. Obecnie to hotel ibis Styles Bielsko-Biała. Nie zmieniła się za to tradycja organizacji festiwalu, który rozpocznie się 18 września.

- To kluczowa impreza w mieście i szkoda, byśmy z niej zrezygnowali. Ten festiwal jest ciekawy, fajny, a przede wszystkim bardzo lubiany przez mieszkańców i gości – mówi Monika Michałek, dyrektorka hotelu.

W ciągu ostatnich 20 lat podczas festiwalu zaprezentowano 36 rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedano ok. 35 tys. ton porcji, czyli 15 ton specjału. Rekordowy był 2003 rok, gdy miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji. W tym roku nowością jest golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami w miodzie.

- To było wyzwanie dla szefa kuchni, bo w ciągu ostatnich 20 lat sporo golonek się przewinęło. Dużo myślał, co przyrządzić i zaproponował golonkę z jarzębiną i suszonymi jabłkami w miodzie. Oczywiście to specjalnie przygotowana jarzębina, nie taka zerwana prosto z drzewa – dodała szefowa ibis Styles Bielsko-Biała.

Mirosław Bogdański, szef kuchni bielskiego ibis Styles Bielsko-Biała przyznaje, że takiej golonki po prostu nikt wcześniej na festiwalu nie jadł. Dlatego pomysł na kompozycję z jarzębiną. Ale prócz tego będzie można skosztować golonkę z żurawiną i świeżym chrzanem, golonkę po bawarsku czy nadziewaną zielonym pieprzem.

Smakiem golonek można się delektować od 18 września do 30 września od 13.00 do 22.00. Natomiast 18 i 25 września oraz 24 października w festiwal uświetni zespół Kwaśnica Bavarian Show wykonujący muzykę bawarską i tyrolską. Warto dokonać rezerwacji wcześniej, bo ilość miejsc jest ograniczona.

Golonka nadziewana jarzębiną, suszonymi jabłkami i miodem.
Składniki: 4 golonki bez kości, 50 gr jarzębiny suszonej, 80 gr jabłek suszonych, marchewka seler pietruszka, miód.
Sposób przyrządzania: Golonka peklujemy, potrzebujemy do tego 2 litry wody, 1,5 łyżeczki soli peklującej, łyżkę soli, angielskie ziele, liść laurowy, czosnek. Gotujemy zalewę, a gdy się wychłodzi dodajemy do niej golonka. Po 4 dniach wyciągamy, osuszamy, nacieramy solą i czosnkiem. Nadziewamy jarzębiną oraz jabłkami, obsmażamy na oleju i dajemy do pieczenia. Jarzębinę wcześniej namaczamy 0,5 godziny w wodzie z miodem.


*Złoty pociąg odnaleziony! Już rozpala wyobraźnię ZŁOTY POCIĄG MEMY
*Gala BCC Katowice, czyli rewia luksusu i przepychu ZOBACZ ZDJĘCIA
*Tak policja z Katowic zatrzymuje handlarza dopalaczami ZDJĘCIA + WIDEO z zatrzymania
*Tak się bawią Katowice! Koncert na 150-lecie Katowic URODZINY KATOWIC ZDJĘCIA

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie