Hotel Orbis Magura przez lata był jednym z najbardziej znanych obiektów w Bielsku-Białej. A organizowany od 1995 roku Festiwal Golonki cieszył się wielkim zainteresowaniem mieszkańców i turystów. W tym roku słynny hotel zmienił jednak właściciela, nazwę i wystrój. Obecnie to hotel ibis Styles Bielsko-Biała. Nie zmieniła się za to tradycja organizacji festiwalu, który rozpocznie się 18 września.
- To kluczowa impreza w mieście i szkoda, byśmy z niej zrezygnowali. Ten festiwal jest ciekawy, fajny, a przede wszystkim bardzo lubiany przez mieszkańców i gości – mówi Monika Michałek, dyrektorka hotelu.
W ciągu ostatnich 20 lat podczas festiwalu zaprezentowano 36 rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedano ok. 35 tys. ton porcji, czyli 15 ton specjału. Rekordowy był 2003 rok, gdy miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji. W tym roku nowością jest golonka nadziewana jarzębiną i jabłkami w miodzie.
- To było wyzwanie dla szefa kuchni, bo w ciągu ostatnich 20 lat sporo golonek się przewinęło. Dużo myślał, co przyrządzić i zaproponował golonkę z jarzębiną i suszonymi jabłkami w miodzie. Oczywiście to specjalnie przygotowana jarzębina, nie taka zerwana prosto z drzewa – dodała szefowa ibis Styles Bielsko-Biała.
Mirosław Bogdański, szef kuchni bielskiego ibis Styles Bielsko-Biała przyznaje, że takiej golonki po prostu nikt wcześniej na festiwalu nie jadł. Dlatego pomysł na kompozycję z jarzębiną. Ale prócz tego będzie można skosztować golonkę z żurawiną i świeżym chrzanem, golonkę po bawarsku czy nadziewaną zielonym pieprzem.
Smakiem golonek można się delektować od 18 września do 30 września od 13.00 do 22.00. Natomiast 18 i 25 września oraz 24 października w festiwal uświetni zespół Kwaśnica Bavarian Show wykonujący muzykę bawarską i tyrolską. Warto dokonać rezerwacji wcześniej, bo ilość miejsc jest ograniczona.
Golonka nadziewana jarzębiną, suszonymi jabłkami i miodem.
Składniki: 4 golonki bez kości, 50 gr jarzębiny suszonej, 80 gr jabłek suszonych, marchewka seler pietruszka, miód.
Sposób przyrządzania: Golonka peklujemy, potrzebujemy do tego 2 litry wody, 1,5 łyżeczki soli peklującej, łyżkę soli, angielskie ziele, liść laurowy, czosnek. Gotujemy zalewę, a gdy się wychłodzi dodajemy do niej golonka. Po 4 dniach wyciągamy, osuszamy, nacieramy solą i czosnkiem. Nadziewamy jarzębiną oraz jabłkami, obsmażamy na oleju i dajemy do pieczenia. Jarzębinę wcześniej namaczamy 0,5 godziny w wodzie z miodem.
*Złoty pociąg odnaleziony! Już rozpala wyobraźnię ZŁOTY POCIĄG MEMY
*Gala BCC Katowice, czyli rewia luksusu i przepychu ZOBACZ ZDJĘCIA
*Tak policja z Katowic zatrzymuje handlarza dopalaczami ZDJĘCIA + WIDEO z zatrzymania
*Tak się bawią Katowice! Koncert na 150-lecie Katowic URODZINY KATOWIC ZDJĘCIA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?