MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Biorę natkę pietruszki, oliwę i czosnek i robię aromatyczny sos. Tym sposobem odświeżysz zioła z lodówki. To hit do makaronu i mięsa

Anna Daniluk
Domowe pesto z pietruszki na kanapki zrobisz z natki, oliwy, orzechów i twardego sera.
Domowe pesto z pietruszki na kanapki zrobisz z natki, oliwy, orzechów i twardego sera. Getty Images/Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne pesto robione jest z bazylii. Jednak ta prosta metoda przedłuży świeżość wielu ziołom. Domowe pesto z pietruszki może mieć wszechstronne zastosowanie. Zazwyczaj dodaję je do makaronu, sałatek, polewam nim frytki lub upieczonego kurczaka. Poznaj przepis na pesto z pietruszki, które przywróci świeżość nawet lekko zwiędłym roślinom.

W skrócie:

Pyszne pesto z pietruszki to szybki rarytas na kanapki. Co więcej, to prosty i zdrowy przepis na wzbogacenie wielu dań. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu możesz cieszyć się nim na wiele różnych sposobów. W szczególności polecam ci podać je do tostów z ciągnącym serem, dań makaronowych i użyć jako marynatę do mięs. W ten sposób porcja ulubionego mięsa będzie jeszcze smaczniejsza.

Pesto z pietruszki – prosty przepis na odświeżenie ziół

Liczba porcji: 1 słoik.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera,

  • 50 g orzechów włoskich,

  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin,

  • szczypta soli i pieprzu do smaku,

  • soku z 1/2 cytryny.

Jak zrobić pesto z pietruszki?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw dokładnie umyj natkę pietruszki i osusz ją.

  2. Ząbki czosnku obierz z łupin.

  3. Włóż natkę pietruszki, czosnek, parmezan i orzechy włoskie do blendera.

  4. Miksuj pulsacyjnie, aż składniki stworzą jednolitą pastę.

  5. W trakcie dolewaj oliwę, aby łatwiej zmiksować składniki na gładką masę.

  6. Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Miksuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.

  7. Domowe pesto z pietruszki możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku przez 7 dni.

  8. Możesz zalać powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek dla utrzymania trwałości smarowidła.

Pesto z pietruszki inaczej

Domowe pesto z pietruszki możesz także urozmaicić namoczonymi w wodzie pestkami słonecznika. Zachęcam cię też do użycia zamiast orzechów włoskich, uprażonych migdałów, orzeszków piniowych lub łagodniejszych w smaku orzechów nerkowca.

Czy pesto z pietruszki jest zdrowe?

Natka pietruszki jest prawdziwą bombą witaminową. Z serwisu Strona Zdrowia dowiadujemy się, że 100 g natki pietruszki dostarcza aż 695 mg potasu. Zawartość luteiny i zeaksantyny wpływa na wzmocnienie i ochronę wzroku. Co więcej, natka pietruszki jest źródłem witaminy C, K, A oraz żelaza. Dodanie czosnku wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie, a dorzucenie orzechów będzie źródłem białka.

Mam nadzieję, że to proste pesto z pietruszki zachęci cię do wykorzystania tego, co masz w lodówce i kuchennej szafce.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni