W skrócie:
Pyszne pesto z pietruszki to szybki rarytas na kanapki. Co więcej, to prosty i zdrowy przepis na wzbogacenie wielu dań. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu możesz cieszyć się nim na wiele różnych sposobów. W szczególności polecam ci podać je do tostów z ciągnącym serem, dań makaronowych i użyć jako marynatę do mięs. W ten sposób porcja ulubionego mięsa będzie jeszcze smaczniejsza.
Pesto z pietruszki – prosty przepis na odświeżenie ziół
Liczba porcji: 1 słoik.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 pęczki świeżej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
50 g parmezanu lub innego twardego sera,
50 g orzechów włoskich,
100 ml oliwy z oliwek extra virgin,
szczypta soli i pieprzu do smaku,
soku z 1/2 cytryny.
Jak zrobić pesto z pietruszki?
Sposób przygotowania:
Najpierw dokładnie umyj natkę pietruszki i osusz ją.
Ząbki czosnku obierz z łupin.
Włóż natkę pietruszki, czosnek, parmezan i orzechy włoskie do blendera.
Miksuj pulsacyjnie, aż składniki stworzą jednolitą pastę.
W trakcie dolewaj oliwę, aby łatwiej zmiksować składniki na gładką masę.
Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku. Miksuj jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Domowe pesto z pietruszki możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku przez 7 dni.
Możesz zalać powierzchnię pesto cienką warstwą oliwy z oliwek dla utrzymania trwałości smarowidła.
Pesto z pietruszki inaczej
Domowe pesto z pietruszki możesz także urozmaicić namoczonymi w wodzie pestkami słonecznika. Zachęcam cię też do użycia zamiast orzechów włoskich, uprażonych migdałów, orzeszków piniowych lub łagodniejszych w smaku orzechów nerkowca.
Czy pesto z pietruszki jest zdrowe?
Natka pietruszki jest prawdziwą bombą witaminową. Z serwisu Strona Zdrowia dowiadujemy się, że 100 g natki pietruszki dostarcza aż 695 mg potasu. Zawartość luteiny i zeaksantyny wpływa na wzmocnienie i ochronę wzroku. Co więcej, natka pietruszki jest źródłem witaminy C, K, A oraz żelaza. Dodanie czosnku wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie, a dorzucenie orzechów będzie źródłem białka.
Mam nadzieję, że to proste pesto z pietruszki zachęci cię do wykorzystania tego, co masz w lodówce i kuchennej szafce.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?