Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy przepis na smakowity deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku skutecznie zaspokajała apetyt na trudno dostępną w wówczas prawdziwą czekoladę. Mamy dla was najlepszy przepis na blok czekoladowy z notatnika kulinarnego naszych mam i babć. Wypróbuj i zobacz, jak zrobić ten pyszny deser krok po kroku.

W skrócie

Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny deser nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta – bakalie, np. rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże kawałki. Mamy dla ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.

Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!

Przepis na blok czekoladowy

Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: ok. 20 minut,
poziom trudności: łatwy.

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g margaryny lub masła,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • ok. 200 g pokruszonych herbatników,
  • opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
  • opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).

Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?

  1. Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
  2. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
  3. Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
  4. W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
  5. Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
  6. Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!

Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.

Blok czekoladowy, deser bez czekolady

W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.

Wypróbuj także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie

Tak jadaliśmy w dzieciństwie! Pyszny blok czekoladowy z masą z mleka w proszku. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy prze...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

kup najtaniej

Kuchenprofi

Kuchenprofi szpryca do dekorowania (805602800)

218,71 zł

kup najtaniej

Bioterm

Termometr kuchenny Bioterm

39,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Najlepszy przepis na smakowity deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie