Bocian czarny w lasach pod Lublińcem. Powstała kolejna strefa ochrony tych rzadkich ptaków

Piotr Ciastek
Piotr Ciastek
Bocian czarny widziany w lasach pod Lublińcem. Założono kolejną strefę ochrony tych rzadkich ptaków (zdjęcie ilustracyjne).
Bocian czarny widziany w lasach pod Lublińcem. Założono kolejną strefę ochrony tych rzadkich ptaków (zdjęcie ilustracyjne). Krzysztof Nowak, arc Polska Press
Udostępnij:
Bocian czarny został zauważony w lasach pod Lublińcem. Jego obecność sprawiła, że przerwano wszelkie prace leśne w okolicy. Ptak jest pod ścisłą ochroną. Para bocianów doczekała się potomstwa.

Bocian czarny widziany w lasach pod Lublińcem

Nadleśnictwo Lubliniec poinformowało o odkryciu jednego z mieszkańców pewnej wioski położonej przy lesie na terenie nadleśnictwa.

- Dzięki spostrzegawczości jednego z mieszkańców pewnej wioski położonej przy lesie, w naszym nadleśnictwie powstała kolejna już strefa ochrony bocianów czarnych. Mieszkaniec wioski, której nazwy celowo nie podajemy, aby nie zdradzić lokalizacji gniazda, zauważył przelatującego wśród koron drzew bociana. Sytuacja powtarzała się kilkukrotnie, więc pewnego razu Pan podążył jego tropem i natknął się na usytuowane w koronie brzozy potężne gniazdo - poinformowało Nadleśnictwo Lubliniec.

O znalezionym gnieździe poinformowano leśniczego, który wstrzymał prace leśne w najbliższej okolicy i powiadomił pozostałych pracowników nadleśnictwa. Informacja o gnieździe trafiła do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Decyzją RDOŚ ustanowiono strefę ochrony. Para bocianów czarnych szczęśliwie wychowała 3 młode ptaki. Strefa ścisła to obszar wyłączony z działalności człowieka, obejmujący najbliższe otoczenie miejsca rozrodu ptaków. W takim miejscu nie prowadzi się żadnych prac leśnych, ponadto obowiązuje tam całoroczny zakaz wstępu. Wokół strefy ścisłej wyznaczono także strefę okresową. Odgrywa ona równie istotną rolę, zapewniając ptakom spokój i bezpieczeństwo w okresie lęgów.

Nie przeocz

Bocian czarny na brzozie

Jak zauważają leśnicy, nowo odkryta para bocianów jest o tyle ciekawa, że swe gniazdo zbudowała na brzozie. Brzoza przez swój pokrój nieczęsto wybierana jest przez tak duże ptaki jako miejsce pod budowę gniazda, a w literaturze trudno jest znaleźć informacje o gniazdowania bocianów czarnych na tym gatunku drzewa.

- To już kolejne gniazdo tych pięknych ptaków odkryte w naszych lasach przez ostatnie lata. Oprócz stref ochrony bocianów czarnych, strefami objęte są u nas także okolice gniazd bielików, sóweczki i włochatek. Lokalizacja takich miejsc jest okryta tajemnicą. Być może już niedługo młode bociany którejś z naszych, lublinieckich par, powrócą z południa i założą w naszych lasach swoje gniazda - przekonuje Nadleśnictwo Lubliniec.

Bocian czarny to ptak pod ochroną

Bocian czarny, ze względu na swoją rzadkość, podlega ochronie ścisłej, a wokół jego gniazda wyznaczane są strefy ochronne. Mało tego – dokładna lokalizacja gniazda jest objęta tajemnicą, aby ochronić parę przed ciekawskimi intruzami.

Strefa ochronna wokół gniazda podzielona jest na dwie części - ochronę ścisłą oraz ochronę częściową. Promień tej pierwszej wynosi 100 m, natomiast drugiej 500 m. W strefie ochrony ścisłej nie można wykonywać żadnych działań, które mogłyby sprawić, że ptaki opuszczą swoje gniazdo. Natomiast w strefie ochrony częściowej dopuszczalna jest gospodarka leśna poza okresem lęgowym, czyli wtedy, kiedy nie ma ptaków w gnieździe.

Na szczęście dostęp do gniazda bociana czarnego jest o wiele trudniejszy niż do gniazda jego białego kuzyna. Czarny wybiera bowiem na gniazdo wyniosłe, rozłożyste drzewa, często dęby, zwykle na skraju, a niekiedy w głębi podmokłego lasu. Tam, na wysokości kilkunastu metrów od ziemi, powstaje solidna, rozłożysta konstrukcja z gałęzi i patyków, wyścielona delikatniejszym materiałem.

Musisz to wiedzieć

Jak żyje bocian czarny?

Okres lęgowy zaczyna się w kwietniu i trwa do maja. W tym czasie samica składa od 2 do 5 białych jaj, w dwudniowych odstępach, a ponieważ wysiadywanie zaczyna się już od pierwszego jaja, pisklęta wykluwają się niesynchronicznie. To powoduje, że młode ptaki mają w gnieździe różną wielkość.

Głównym pożywieniem bocianów czarnych są drobne ryby. Dopiero w następnej kolejności menu jest uzupełniane o płazy i norniki, a także o większe owady. Dzięki ochronie, wysiłkom leśników i badaczy, liczebność bociana czarnego na terenie Polski stopniowo się zwiększa; obecnie szacuje się ją na 1500 - 2100 par. Ptaka tego można spotkać na całym obszarze Polski, również w górach, zwłaszcza w czasie jesiennych wędrówek, gdy poluje nad wodami.

Podobnie jak bocian biały, czarny wybiera się późnym latem na południe, do Afryki, aby pojawić się w Polsce w marcu, nieco wcześniej niż bocian biały. W przeciwieństwie do bocianów białych czarne nie zbierają się na sejmiki, wskutek czego trudniej monitorować ich wędrówki.

Radosław Fogiel o komisji śledczej ws. Pegasusa w Sejmie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie