Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Unikaj tych „bomb” cholesterolowych! Jedzenie ich grozi miażdżycą. Zobacz, czego nie jeść, by żyć dłużej

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Chcąc zmniejszyć spożycie cholesterolu, myślimy o tym, by ograniczyć czy wykluczyć z diety dania z jajek, tłuste mięsa i sery. Są jednak produkty zawierające równie dużo cholesterolu, co jego najbardziej znane źródła – a niektóre mają go nawet więcej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Chcąc zmniejszyć spożycie cholesterolu, myślimy o tym, by ograniczyć czy wykluczyć z diety dania z jajek, tłuste mięsa i sery. Są jednak produkty zawierające równie dużo cholesterolu, co jego najbardziej znane źródła – a niektóre mają go nawet więcej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. frantic00/Getty Images
Choć cholesterol jest składnikiem ważnym dla organizmu, to jego nadmiar jest szkodliwy. Wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi rozwojem lub pogorszeniem miażdżycy i innych poważnych zaburzeń. W takiej sytuacji lekarz często zaleca dietę niskocholesterolową. Warto wiedzieć, czego nie należy jeść lub ograniczać w diecie. Oprócz jajek, tłustego mięsa i wyrobów mlecznych, są też inne produkty, które mają dużo, a nawet więcej cholesterolu. Sprawdź, na które „bomby” cholesterolowe lepiej uważać.

Co to jest cholesterol? Na jego temat krąży wiele mitów

Cholesterol to związek tłuszczowy należący do steroli, inaczej zmodyfikowanych steroidów (dawniej: sterydów). Jest wytwarzany wyłącznie w organizmach zwierzęcych, a nie występuje w produktach roślinnych.

Na przykład w 100 g jajek (2 szt.) zawarte jest 360 mg cholesterolu, a tyle samo masła o zawartości 82 proc. tłuszczu to dawka 248 mg, kiełbasy salami – ponad 100 mg, a smalcu – 95 mg.

Przeczytaj: Co zamiast masła? Zobacz, jakimi produktami zastąpić masło w przepisach bezmlecznych i roślinnych

Wbrew temu, co można sądzić, cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. stanowi prekursor do produkcji hormonów sterydowych, żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów czy witaminy D. Buduje ponadto błony wszystkich komórek, a w szczególnej obfitości występuje w mózgu – odpowiednia ilość jest wręcz niezbędna, by zapewnić prawidłową pracę tego narządu i chronić go przed procesami neurodegeneracyjnymi.

Co ważne, cholesterol krążący we krwi (w postaci lipoprotein o niskiej i wysokiej gęstości, czyli „złej” LDL i „dobrej” HDL) to zasoby tego związku wytwarzane przez wątrobę. U zdrowych osób konsumpcja cholesterolu nie wpływa na jego stężenie oznaczane w ramach tzw. lipidogramu.

Gdy jednak występują zaburzenia lipidowe i związane ze stresem oksydacyjnym w organizmie (nasilony lub chroniczny stan zapalny), gospodarka cholesterolem zostaje zachwiana, a jego cząsteczki ulegają utlenianiu – w ten sposób z frakcji LDL powstaje płytka miażdżycowa.

Przeczytaj także:

W czym znajduje się najwięcej cholesterolu?

Osoby z zaburzeniami metabolicznymi często słyszą od lekarza, że muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Warto wtedy pamiętać, że znane wszystkim jego źródła w postaci jajek, tłustych mięs i serów to niejedyne produkty, które dostarczają do organizmu znaczne ilości tego związku.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w przeciętnej polskiej diecie ponad 1/3 spożywanych ilości cholesterolu z produktów mięsnych, ok. 30 proc. – z jajek, natomiast po kilkanaście procent dostarcza mleko i jego przetwory oraz tłuszcze zwierzęce, takie jak masło czy smalec.

Te dania i produkty to prawdziwe „bomby” cholesterolowe. Co znajduje się na „czarnej liście”?

Co istotne, ograniczając powyższe pokarmy, niekoniecznie zmniejszamy spożycie problematycznego związku. To dlatego, że cholesterolowymi „bombami” są też inne produkty i dania – nawet takie, które uznawane są za zdrowe!

Sprawdź, które produkty zawierają rekordowe ilości cholesterolu

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Unikaj tych „bomb” cholesterolowych! Jedzenie ich grozi miażdżycą. Zobacz, czego nie jeść, by żyć dłużej - Strona Zdrowia