Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bytomskie lokale gastronomiczne już po rozpoczęciu sezonu. "Były wiwaty i okrzyki radości"

Szymon Bijak
Szymon Bijak
Bytomskie lokale gastronomiczne już po rozpoczęciu sezonu. "Były wiwaty i okrzyki radości"
Bytomskie lokale gastronomiczne już po rozpoczęciu sezonu. "Były wiwaty i okrzyki radości" Zelter/Facebook
Bytomskie lokale gastronomiczne w ostatni weekend (15-16 maja) mogły w końcu odetchnąć z ulgą. W związku z poluzowaniem obostrzeń przez polski rząd, zaczęły działać - w reżimie sanitarnym - ogródki letnie. Branża, która mocno dostała w kość przez pandemię koronwairusa, liczy na powrót do normalności. - Jesteśmy po tym intensywnym weekendzie zmęczeni, ale zadowoleni. Czekaliśmy na ponowne otwarcie siedem miesięcy - nie ma wątpliwości Arkadiusz Rajca, współprowadzący pub "Zelter"

Ogródki letnie w Bytomiu działają. Przez pierwszy weekend nie brakowało klientów!

Na noc z 14 na 15 maja właściciele lokali gastronomicznych w całym kraju czekali z ogromną radością. Po północy ogródki letnie mogły zacząć działać w reżimie sanitarnym. Przedsiębiorcy przygotowywali się skrupulatnie, aby jak najlepiej ugościć swoich klientów, którzy - nie ukrywajmy tego - byli spragnieni wyjścia z domu, aby w spokoju coś zjeść i czegoś się napić. Nie inaczej było w Bytomiu.

Przez ostatnie miesiące właściciele musieli skupiać się wyłącznie na oferowaniu jedzenia na wynos czy z dowozem. Teraz wróciła w jakimś tam stopniu normalność, za którą zarówno lokale, jak i sami mieszkańcy bardzo tęsknili. O północy otworzył się m.in. kultowy gastropub "Zelter" przy ul. Strażackiej.

Nie przeocz

- Byliśmy dobrze przygotowani na przyjęcie gości. Kiedy pojawił się komunikat ze strony polskiego rządu, że ogródki będą mogły działać w reżimie sanitarnym, rozdzwoniły się również pierwsze telefony. Po kilku dniach mieliśmy pełne możliwe obłożenie, jeśli chodzi o jeden z ogródków. Finalnie więc zbudowaliśmy jeszcze jeden, graniczący z byłą siedzibą straży pożarnej. Udało nam się go skończyć w piątek, przed samym otwarciem, koło godz. 18:30 - mówi w rozmowie z "DZ" Arkadiusz Rajca, współprowadzący bytomski "Zelter", który dodaje, że po północy rozległy się nawet "okrzyki radości" ze strony klientów.

Również na rynku sporo się działo. Największym ogródkiem może pochwalić się piwiarnia Warka, która również wystartowała w nocy z piątku na sobotę.

- Otwarcie się udało. Mimo że było chłodno, ludzie poprzychodzili. Bytomskie lokale, które zadeklarowały swoje otwarcie, dotrzymały słowa. W sobotę zrobiło się już zdecydowanie cieplej, dlatego w ogródkach na rynku pojawiło się bardzo dużo osób, czekających na ten dzień aż siedem miesięcy. Ludzie się stęsknili za innymi. Na ich twarzach było widać radość - dodaje z kolei Arkadiusz Kożuchowski, właściciel restauracji Ziarno i piwiarni Warka, które są zlokalizowane przy bytomskim rynku.

- Jesteśmy po tym intensywnym weekendzie zmęczeni, ale zadowoleni. Czekaliśmy na ponowne otwarcie siedem miesięcy - nie ma wątpliwości Arkadiusz Rajca.

Przypomnijmy, że od 29 maja - w ramach luzowania obostrzeń przez polski rząd - zacznie działać także gastronomia wewnętrzna. Od tego dnia możliwe będzie 50 proc. obłożenie lokalu.

Zobacz koniecznie

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera