Café Brejk w Lublińcu znów przyjmuje gości w lokalu. Także minikawiarnie w Częstochowie, Bytomiu i Tarnowskich Górach ponownie czynne

Piotr Ciastek
Piotr Ciastek
Café Brejk w Lublińcu
Café Brejk w Lublińcu Czesława Włuka
Restauracje, kawiarnie i bary znów są otwarte dla gości. Także w Lublińcu otwarto m.in. Café Brejk. Zapytaliśmy właściciela, jak szły przygotowania do tego dnia.

Jeszcze zanim rząd zdecydował o tym, że 18 maja restauracje zostaną otwarte dla gości panowało przekonanie, że najpierw czynne będą te, w których są ogródki. To się jednak zmieniło i restauratorzy oraz właściciele kawiarni odetchnęli z ulgą. Otwarcie to jednak dopiero początek trudnej drogi w tej nowej rzeczywistości. Jak radzi sobie w tym czasie firma z Lublińca, która prowadzi m.in. kawiarnie Café Brejk i miniBrejk w całym regionie?

- Przez cały czas zarówno my jak i nasi sprzedawcy dostawaliśmy wiadomości, że klientom brakuje kawy i spotkań w kawiarniach. Bardzo nam to dodawało sił w tym trudnym czasie. Nam również brakowało takiej „codzienności”. Cieszymy się ogromnie, że możemy już podać kawę do stolika i choć trochę nadziei wlejemy w serca naszych klientów. miniBrejka w Częstochowie otwarliśmy krótko przed wybuchem pandemii - było to przykre, gdy po bardzo długich przygotowaniach musieliśmy zamknąć nowe miejsce - mówi Michał Łubowski, prezes zarządu Piekarni-Cukierni Łubowski.

"Nowe otwarcie"

Żeby otworzyć w poniedziałek lokale, trzeba było się odpowiednio przygotować. Firmy miały na to kilka dni.
- Poza zabezpieczeniem sprzedawców i doposażeniem punktów sprzedaży które wykonaliśmy już na początku pandemii - wykonaliśmy zmiany w aranżacji stolików, aby sprostać obowiązującym zaleceniom. Brejk w Lublińcu był zawsze wypełniony po brzegi, a gwar stanowił klimat tego miejsca - bardzo będzie brakowało nam tej atmosfery. Mamy nadzieję, że jak najszybciej uda nam się uporać z wirusem i będziemy mogli znów usłyszeć śmiechy i rozmowy w fotelach. Aktualnie jesteśmy w trakcie modernizacji kawiarni Michele&Mateo. Zakończyliśmy już remont części obiektu dla naszego zespołu - powiększyliśmy przestrzeń do przygotowania posiłków oraz socjalną. Prace widoczne dla klientów zakończymy w połowie czerwca. Wtedy też zarówno w m&m jak i Cafe Brejk pojawi się nowe menu letnie. Pojawi się sporo nowych, smacznych
propozycji - przekonuje Michał Łubowski.

Także zespół pracowników marzył o powrocie do normalności i tęsknił za klientami. - Jak już wspomniałem dostawaliśmy masę świetnych i pokrzepiających wiadomości od klientów. Zawsze mówimy naszym zespołom, że spędzają w pracy 1/3 swojego życia i jeśli sprawią, że klienci ich polubią, to będzie naprawdę przyjemna 1/3 dnia. Wypełnione kawiarnie, adrenalina gdy mamy do przygotowania wiele zamówień była ich codziennością. Z dnia na dzień ta codzienność zniknęła. Każdy z członków naszej załogi ma swoich klientów, z którymi wspólne spotkanie, przyrządzenie kanapki czy kawy, żarty i zwyczajne życzenie „miłego dnia” stanowią po prostu dobrą relacją z drugim człowiekiem. Tego naprawdę brakowało i cieszymy się, że będziemy mogli znów się spotkać.

Przyszłość gastronomii

Jaką przyszłość czeka gastronomię? Czy uda się odrobić straty i dobrze funkcjonować w nowej rzeczywistości? Na to pytanie trudno jednak odpowiedzieć, bo epidemia wciąż trwa.

- Ciężko cokolwiek przewidywać, bo jak pokazał nam ten czas, wszystko może się zmienić w ciągu tygodnia czy nawet dnia. Rynek już pokazał, że dla wielu firm obostrzenia zadały olbrzymi cios. Nasze torty gościły na wielu imprezach okolicznościowych, a te się aktualnie nie odbywają. Nasza kawiarnie były puste. Chcemy wrócić do normalności, do spotkań z klientami. Trudno nam gdybać, co będzie. Skupimy się na tym, aby nadal oferować jak najlepsze produkty w przyjaznej atmosferze -

Które lokale sieci wróciły w poniedziałek do pełnej oferty w reżimie sanitarnym?

- MiniBrejk w Kędzierzynie Koźlu i Częstochowie ruszyły z pełną ofertą. Ale także mini kawiarnie w Bytomiu i Tarnowskich Górach czekają na klientów. Zapraszamy serdecznie! - podsumowuje prezes firmy.

Od poniedziałku w Lublińcu czynne są też inne restauracje i kawiarnie m.in.:

  • Restauracja Rajska Hotel
  • Naleśniki francuskie Crepe&Cafe
  • Fit & sweet cafe (czynne od 19 maja)

iPolitycznie - w jakim momencie w relacji polsko-ukraińskich jesteśmy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie