Jeszcze zanim rząd zdecydował o tym, że 18 maja restauracje zostaną otwarte dla gości panowało przekonanie, że najpierw czynne będą te, w których są ogródki. To się jednak zmieniło i restauratorzy oraz właściciele kawiarni odetchnęli z ulgą. Otwarcie to jednak dopiero początek trudnej drogi w tej nowej rzeczywistości. Jak radzi sobie w tym czasie firma z Lublińca, która prowadzi m.in. kawiarnie Café Brejk i miniBrejk w całym regionie?
- Przez cały czas zarówno my jak i nasi sprzedawcy dostawaliśmy wiadomości, że klientom brakuje kawy i spotkań w kawiarniach. Bardzo nam to dodawało sił w tym trudnym czasie. Nam również brakowało takiej „codzienności”. Cieszymy się ogromnie, że możemy już podać kawę do stolika i choć trochę nadziei wlejemy w serca naszych klientów. miniBrejka w Częstochowie otwarliśmy krótko przed wybuchem pandemii - było to przykre, gdy po bardzo długich przygotowaniach musieliśmy zamknąć nowe miejsce - mówi Michał Łubowski, prezes zarządu Piekarni-Cukierni Łubowski.
"Nowe otwarcie"
Żeby otworzyć w poniedziałek lokale, trzeba było się odpowiednio przygotować. Firmy miały na to kilka dni.
- Poza zabezpieczeniem sprzedawców i doposażeniem punktów sprzedaży które wykonaliśmy już na początku pandemii - wykonaliśmy zmiany w aranżacji stolików, aby sprostać obowiązującym zaleceniom. Brejk w Lublińcu był zawsze wypełniony po brzegi, a gwar stanowił klimat tego miejsca - bardzo będzie brakowało nam tej atmosfery. Mamy nadzieję, że jak najszybciej uda nam się uporać z wirusem i będziemy mogli znów usłyszeć śmiechy i rozmowy w fotelach. Aktualnie jesteśmy w trakcie modernizacji kawiarni Michele&Mateo. Zakończyliśmy już remont części obiektu dla naszego zespołu - powiększyliśmy przestrzeń do przygotowania posiłków oraz socjalną. Prace widoczne dla klientów zakończymy w połowie czerwca. Wtedy też zarówno w m&m jak i Cafe Brejk pojawi się nowe menu letnie. Pojawi się sporo nowych, smacznych
propozycji - przekonuje Michał Łubowski.
Także zespół pracowników marzył o powrocie do normalności i tęsknił za klientami. - Jak już wspomniałem dostawaliśmy masę świetnych i pokrzepiających wiadomości od klientów. Zawsze mówimy naszym zespołom, że spędzają w pracy 1/3 swojego życia i jeśli sprawią, że klienci ich polubią, to będzie naprawdę przyjemna 1/3 dnia. Wypełnione kawiarnie, adrenalina gdy mamy do przygotowania wiele zamówień była ich codziennością. Z dnia na dzień ta codzienność zniknęła. Każdy z członków naszej załogi ma swoich klientów, z którymi wspólne spotkanie, przyrządzenie kanapki czy kawy, żarty i zwyczajne życzenie „miłego dnia” stanowią po prostu dobrą relacją z drugim człowiekiem. Tego naprawdę brakowało i cieszymy się, że będziemy mogli znów się spotkać.
Przyszłość gastronomii
Jaką przyszłość czeka gastronomię? Czy uda się odrobić straty i dobrze funkcjonować w nowej rzeczywistości? Na to pytanie trudno jednak odpowiedzieć, bo epidemia wciąż trwa.
- Ciężko cokolwiek przewidywać, bo jak pokazał nam ten czas, wszystko może się zmienić w ciągu tygodnia czy nawet dnia. Rynek już pokazał, że dla wielu firm obostrzenia zadały olbrzymi cios. Nasze torty gościły na wielu imprezach okolicznościowych, a te się aktualnie nie odbywają. Nasza kawiarnie były puste. Chcemy wrócić do normalności, do spotkań z klientami. Trudno nam gdybać, co będzie. Skupimy się na tym, aby nadal oferować jak najlepsze produkty w przyjaznej atmosferze -
Które lokale sieci wróciły w poniedziałek do pełnej oferty w reżimie sanitarnym?
- MiniBrejk w Kędzierzynie Koźlu i Częstochowie ruszyły z pełną ofertą. Ale także mini kawiarnie w Bytomiu i Tarnowskich Górach czekają na klientów. Zapraszamy serdecznie! - podsumowuje prezes firmy.
Od poniedziałku w Lublińcu czynne są też inne restauracje i kawiarnie m.in.:
- Restauracja Rajska Hotel
- Naleśniki francuskie Crepe&Cafe
- Fit & sweet cafe (czynne od 19 maja)
iPolitycznie - w jakim momencie w relacji polsko-ukraińskich jesteśmy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?