Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chipsy każdy lubi chrupać. Jak zrobić domowe chipsy z buraka lub batatów?

Martyna Ludwig
Chipsy. Każdy lubi chrupać. Wiecie jak zrobić domowe chipsy z buraka, batatów, czy bananów
Chipsy. Każdy lubi chrupać. Wiecie jak zrobić domowe chipsy z buraka, batatów, czy bananów arc. internet
Chipsy. Każdy lubi chrupać. Wiecie jak zrobić domowe chipsy z buraka, batatów, czy bananów? To bardzo proste! Chipsy: jak można zrobić je samemu w domu? Domowe chipsy są zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu oraz kalorii, są pozbawione konserwantów, a - zapewniamy – są równie smaczne, jak te kupowane w sklepach. Można je samodzielnie wykonać z buraka, jarmużu, marchewki, batatów czy banana.

Każdy lubi chrupać. Jak zrobić domowe chipsy?

Chipsy: jak można zrobić je samemu w domu? Domowe chipsy są zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu oraz kalorii, są pozbawione konserwantów, a - zapewniamy – są równie smaczne, jak te kupowane w sklepach. Można je samodzielnie wykonać z buraka, jarmużu, marchewki, batatów czy banana.
  

Jak zrobić domowe chipsy z buraka, batatów i marchewki?

Wykonanie domowych chipsów nie jest trudnym zadaniem. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości, piekarnika oraz specjalnej tarki lub nakładki do malaksera, która pozwoli nam uzyskać jak najcieńsze plasterki warzyw.
Będziemy również potrzebować warzyw:

  • ziemniaków,
  • batatów, buraków,
  • marchewki, selera,
  • dobrego oleju: odrobina dowolnego oleju roślinnego, najlepiej w spryskiwaczu,

oraz przypraw:

  • soli
  • ulubionych przypraw (np. słodkiej i ostrej papryki, curry, ziół czy cebuli w proszku).

Jak je przygotować?

Wybrane warzywo należy pokroić w możliwie jak najcieńsze plastry. W miarę możliwości warto pozostawić skórkę, oczywiście wcześniej dokładnie ją oczyściwszy – wtedy chipsy będą zdrowsze i bardziej chrupkie. Następnie trzeba połączyć je z odrobiną oleju oraz przyprawami, a później ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, starając się utworzyć tylko jedną warstwę chipsów. Tak przygotowane warzywa wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy w wysokiej temperaturze (200-250ºC) przez kilkanaście minut.

Najlepsze domowe chipsy możemy uzyskać, gdy już dopasujemy optymalne ustawienia naszego piekarnika: w tym celu pomocną może się okazać funkcja termoobiegu, pieczenie przy uchylonych drzwiczkach lub obracanie plasterków na drugą stronę podczas pieczenia. Chipsy zyskają pożądaną chrupkość, gdy już przestygną.

Chipsy z jarmużu

  1. Jarmuż należy dobrze umyć i osuszyć.
  2. Następnie odcinamy łodygi z liści, które dzielimy na kawałki.
  3. Później obtaczamy je w oleju z dowolnie wybranymi przyprawami i pieczemy kilka minut w piekarniku ustawionym na niższą temperaturę – 100-120ºC.

Jak zrobić domowe chipsy bananowe?

Jeżeli chcemy zrobić domowe chipsy z banana, plasterki muszą być nieco grubsze niż w przypadku warzyw – o grubości około pół centymetra. Do ich przyrządzenia również będziemy potrzebować odrobiny oleju, a zamiast soli i innych przypraw możemy – ale nie musimy – użyć cukru oraz cynamonu. Tak przygotowane plastry banana układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200- 250ºC przez kilkanaście minut.

Ile kalorii mają sklepowe, a ile domowe chipsy?

Te ze sklepu, robione z dodatkiem najczęściej najtańszego, niezdrowego oleju, mają ponad 500 kalorii w 100 gramach! Domowe z batatów niecałe 100 kalorii, z marchewki około 110 kcal, z banana około 350 kcal, a najmniej kaloryczne są z buraka i jarmużu – zaledwie 30 kcal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo