Chorzów: "Dzień Kartofla" w chorzowskim skansenie 2018

Magdalena Grabowska
Magdalena Grabowska
Udział w wykopkach i szatkowanie kapusty - m.in. takie atrakcje przygotował chorzowski skansen na "Dzień Kartofla". Każdy mógł spróbować swoich sił m.in. w kiszeniu kapusty. Na gości czekało też pyszne jedzenie. Byłeś na "Dniu Kartofla"? Zobacz czy jesteś na zdjęciach!

Wykopki i szatkowanie kapusty podczas "Dnia Kartofla" w chorzowskim skansenie to już tradycja. Każdy mógł spróbować swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu oraz dowiedzieć się czym zajmowały się dawniej gospodynie domowe i samemu wykopać ziemniaki z pola.

Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzieli o historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka. Podczas imprezy można było także skosztować placków na blasze, pieczonek w kociołkach, ziemniaków i jabłek z ogniska czy kartoflanki.

Ponadto do chorzowskiego skansenu przyjechała policja konna, a także hodowcy drobiu ozdobnego, gołębi oraz królików, a także przedstawiciele Fundacji Miaukot. Na pierwszym piętrze budynku dyrekcji można było zobaczyć wystawę „ Zwierzęta wsi Górnośląskiej.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ

Elektrownia Łagisza do wyburzenia

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie