Wykopki i szatkowanie kapusty podczas "Dnia Kartofla" w chorzowskim skansenie to już tradycja. Każdy mógł spróbować swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu oraz dowiedzieć się czym zajmowały się dawniej gospodynie domowe i samemu wykopać ziemniaki z pola.
Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzieli o historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka. Podczas imprezy można było także skosztować placków na blasze, pieczonek w kociołkach, ziemniaków i jabłek z ogniska czy kartoflanki.
Ponadto do chorzowskiego skansenu przyjechała policja konna, a także hodowcy drobiu ozdobnego, gołębi oraz królików, a także przedstawiciele Fundacji Miaukot. Na pierwszym piętrze budynku dyrekcji można było zobaczyć wystawę „ Zwierzęta wsi Górnośląskiej.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego TYDZIEŃ
Elektrownia Łagisza do wyburzenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?