Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chorzów: Rozpoczął się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

Redakcja
Ponad 30 produktów o tradycyjnych recepturach zostało zgłoszonych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Rywalizacja o tytuł na najlepszy produkt rozpoczęła się w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie w ramach dorocznego jarmarku.

Co roku w ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie odbywa się impreza, w której uczestniczą producenci i restauratorzy z całego województwa śląskiego. W tym roku do XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zostało zgłoszonych 31 produktów oraz 5 potraw.

O tytuł na najlepszą potrawę powalczą dwie restauracje, gospodarstwo agroturystyczne i dwa koła gospodyń wiejskich. Ocenie będą podlegać zupy i dania główne.

Z kolei produkty będą oceniane w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

W ostatnich latach jury przypadły do gustu m.in. żołądki z gęsi po siewiersku, udziec z jelenia, pierniczki żywieckie, nalewka śliwkówka ze śliwek węgierek, likier różany.

Celem tej kulinarnej rywalizacji jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach wytwarzanych w gospodarstwach przez lokalnych rzemieślników oraz restauratorów.

Zwycięskie produkty mają potem szansę znaleźć się na Liście Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Obecnie znajduje się na niej 899 produktów, potraw i napojów, z czego 122 pozycje zostały zgłoszone przez województwo śląskie.

- Konkurs służy także promocji naszych regionalnych produktów w kraju i zagranicą. Nasi rzemieślnicy bardzo często zdobywają nagrody i co najważniejsze można ich potem spróbować w restauracjach oraz kupić w sklepach - powiedziała Joanna Sokół z działu promocji chorzowskiego skansenu.

Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali na liście m.in. chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony, marmeladę z dyni po cieszyńsku, kołocz weselny cieszyński, smalec gęsi z Siewierza, jurajski żur na grzybach.

Jarmark jest także gratką dla zwiedzających. Podczas dorocznej imprezy odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis. Swoją ofertę zaprezentują również rzemieślnicy i rękodzielnicy.

W ramach jarmarku będzie można także zwiedzać skansen, oraz oglądać m.in. występy zespołów z Ukrainy i Niemiec biorących udział w Międzynarodowym Studenckim Festiwalu Folklorystycznym.

Na jarmarku prezentuje się kilkudziesięciu wystawców. Są hafciarki, koronkarki, wikliniarze, rzeźbiarze. - Kowal wykuwa na oczach zwiedzających serca i podkowy, czynny jest także piec chlebowy oraz wędzarnia. Dodatkowo nasz pszczelarz organizuje pokazy wyrobu miodu, jest też okazja do degustacji - powiedziała Sokół.

Jarmark organizuje Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, z kolei nad konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo czuwają Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. PAP

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!