Chorzów: Rozpoczął się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

Redakcja
Udostępnij:
Ponad 30 produktów o tradycyjnych recepturach zostało zgłoszonych do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Rywalizacja o tytuł na najlepszy produkt rozpoczęła się w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie w ramach dorocznego jarmarku.

Co roku w ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie odbywa się impreza, w której uczestniczą producenci i restauratorzy z całego województwa śląskiego. W tym roku do XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zostało zgłoszonych 31 produktów oraz 5 potraw.

O tytuł na najlepszą potrawę powalczą dwie restauracje, gospodarstwo agroturystyczne i dwa koła gospodyń wiejskich. Ocenie będą podlegać zupy i dania główne.

Z kolei produkty będą oceniane w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

W ostatnich latach jury przypadły do gustu m.in. żołądki z gęsi po siewiersku, udziec z jelenia, pierniczki żywieckie, nalewka śliwkówka ze śliwek węgierek, likier różany.

Celem tej kulinarnej rywalizacji jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach wytwarzanych w gospodarstwach przez lokalnych rzemieślników oraz restauratorów.

Zwycięskie produkty mają potem szansę znaleźć się na Liście Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa. Obecnie znajduje się na niej 899 produktów, potraw i napojów, z czego 122 pozycje zostały zgłoszone przez województwo śląskie.

- Konkurs służy także promocji naszych regionalnych produktów w kraju i zagranicą. Nasi rzemieślnicy bardzo często zdobywają nagrody i co najważniejsze można ich potem spróbować w restauracjach oraz kupić w sklepach - powiedziała Joanna Sokół z działu promocji chorzowskiego skansenu.

Producenci z woj. śląskiego zarejestrowali na liście m.in. chleb "herbski", ciastka ze szpyrek, ciulim lelowski, krupniok śląski, murzin wielkanocny, porębskie prażonki, ser klagany, ser wołoski wędzony, marmeladę z dyni po cieszyńsku, kołocz weselny cieszyński, smalec gęsi z Siewierza, jurajski żur na grzybach.

Jarmark jest także gratką dla zwiedzających. Podczas dorocznej imprezy odbędzie się sprzedaż i degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych, zarówno tych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i ubiegających się o wpis. Swoją ofertę zaprezentują również rzemieślnicy i rękodzielnicy.

W ramach jarmarku będzie można także zwiedzać skansen, oraz oglądać m.in. występy zespołów z Ukrainy i Niemiec biorących udział w Międzynarodowym Studenckim Festiwalu Folklorystycznym.

Na jarmarku prezentuje się kilkudziesięciu wystawców. Są hafciarki, koronkarki, wikliniarze, rzeźbiarze. - Kowal wykuwa na oczach zwiedzających serca i podkowy, czynny jest także piec chlebowy oraz wędzarnia. Dodatkowo nasz pszczelarz organizuje pokazy wyrobu miodu, jest też okazja do degustacji - powiedziała Sokół.

Jarmark organizuje Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, z kolei nad konkursem Nasze Kulinarne Dziedzictwo czuwają Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. PAP

*Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie