Chorzów: warsztaty hotelarsko-gastronomiczne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych ZDJĘCIA

Olga KrzyżykZaktualizowano 
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie przygotowali dla młodszych kolegów z chorzowskich szkół podstawowych i gimnazjalnych warsztaty, podczas których prezentowali swoje specjalizację. Młodzież mogła zobaczyć pokaz barmański, a także nauczyć się, jak nakryć do stołu na walentynki, jak zrobić pizze czy babeczkę z różnymi pastami.

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie odbyły się warsztaty dla młodzieży z chorzowskich szkół podstawowych i gimnazjalnych.

Zobaczcie zdjęcia:

Uczniowie dowiedzieli się, jak nakryć stół okoliczności, złożyć w różny sposób serwetki i ręczniki. Tę wiedzę przekazywali młodszych kolegom uczniowie z ZSGU w Chorzowie. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.

- Z doświadczenia wiem, że informacje wchodzą do głowy lepiej, gdy podaje się je uczniom na tacy. Niech sami dotkną, spróbują, pobawią się tematem, a my tylko podpowiadając, nakierujemy ich na właściwe rozwiązanie - mówi Natalia Zielińska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSGU, jedna z koordynatorek projektu.

- Liczymy, że dzięki temu, w przyszłości nie będą mieli problemów z odpowiednim wyborem sztućców czy przygotowaniem stołu w sposób profesjonalny – dodaje.

Ognisty pokaz barmański, pyszna pizza i warsztaty nakrywania do stołu

Uczniowie technikum w ZSGU kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali różne stoiska, do których podchodzili młodsi koledzy. Z kolei uczniowie o specjalizacji technik hotelarz prezentowali m.in. składanie ręczników, łamanie serwetek, nakrywanie do stołu okolicznościowego, a dokładnie walentynkowego.

Nie zabrakło także widowiskowego pokazu barmańskiego. Tomasz Szczygieł z pierwszej klasy o specjalizacji kelner zrobił trzy popularne drinki w wersji bezalkoholowej (mojito, sex on the beach i błękitna laguna). Uczeń zrobił też ognisty pokaz barmański z podpaleniem drinków.

- Moim marzeniem jest w wieku 25-lat przeprowadzić się do Australii i tam, na plaży, robić drinki - zdradza Tomasz Szczygieł, który chce został barmanem. Uczeń mieszka w Żorach. Codziennie dojeżdża do szkoły do Chorzowa.

Uczniowie o specjalizacji technik żywienia i usług gastronomicznych częstowali słodkimi i słonymi przekąskami. Uczyli, jak zrobić babeczki z różnymi pastami. Cukiernicy natomiast zrobili pokaz dekoracji z masy cukrowej, z kolei kucharze robili pizze.

Na warsztaty w ZSGU zaproszeni byli uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjalnych w Chorzowie. Na pierwszą turę pokazów przyszła m.in. młodzież z SP nr 15, SP nr 14, a także jedna szkoła ze Świętochłowic - SP nr 19.

Zagraniczne praktyki we Włoszech, w Anglii, Grecji i na Malcie

W projekcie "Praktyka czyni mistrza" programu Erasmus + uczestniczyło 53 uczniów ZSGU w Chorzowie. Uczniowie technikum kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli staże w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i Wielkiej Brytanii. Natomiast uczniowie branżowej szkoły I stopnia (kucharz i cukiernik) oraz technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) odbyli praktyki dodatkowe na Malcie, tym samym zdobywając dodatkowe doświadczenie zawodowe, które jest cenne na rynku pracy.

- Projekt ”Praktyka czyni mistrza" jest odpowiedzią na bardzo duże zainteresowanie uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych podnoszeniem swoich umiejętności i kompetencji zawodowych za granicą oraz na potrzebę zdobycia doświadczenia, wiedzy i znajomości języka obcego tak, aby mogli sobie zapewnić łatwiejszy start w dorosłe życie i zrównać pod względem ilościowym praktykę bezpośrednio na stanowisku pracy ze swoimi rówieśnikami z różnych krajów Unii Europejskiej - mówi Natalia Zielińska.

- "Praktyka czyni mistrza" to również zdobycie doświadczenia niemierzalnego ocenami, czy dodatkowymi punktami, ale dającymi niepodważalne atuty takie jak: umiejętność poruszania się na międzynarodowym rynku pracy, możliwość porównania pracy w kraju i za granicą, zachowania w różnych sytuacjach w pracy, w miejscu zamieszkania oraz doświadczenie samodzielnego pobytu za granicą - dodaje.

Przypomnijmy, że od listopada 2018 w ZSGU organizowane są warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w hotelu Mariott w Katowicach, który objął szkołę patronatem. Do organizacji tych warsztatów włączył się także hotel Best Western Browar Mariacki w Katowicach.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ

Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"

Wideo

Materiał oryginalny: Chorzów: warsztaty hotelarsko-gastronomiczne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych ZDJĘCIA - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3