Chorzów: warsztaty hotelarsko-gastronomiczne w Zespole Szkół...

    Chorzów: warsztaty hotelarsko-gastronomiczne w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych ZDJĘCIA

    Zdjęcie autora materiału

    Olga Krzyżyk

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Warsztaty w ZSGU
    1/87

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Olga Krzyżyk

    Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie przygotowali dla młodszych kolegów z chorzowskich szkół podstawowych i gimnazjalnych warsztaty, podczas których prezentowali swoje specjalizację. Młodzież mogła zobaczyć pokaz barmański, a także nauczyć się, jak nakryć do stołu na walentynki, jak zrobić pizze czy babeczkę z różnymi pastami.
    W Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie odbyły się warsztaty dla młodzieży z chorzowskich szkół podstawowych i gimnazjalnych.

    Zobaczcie zdjęcia:

    Zobacz galerię

    Uczniowie dowiedzieli się, jak nakryć stół okoliczności, złożyć w różny sposób serwetki i ręczniki. Tę wiedzę przekazywali młodszych kolegom uczniowie z ZSGU w Chorzowie. Warsztaty odbyły się w ramach podsumowania projektu ”Praktyka czyni mistrza" w programie Erasmus+.

    - Z doświadczenia wiem, że informacje wchodzą do głowy lepiej, gdy podaje się je uczniom na tacy.
    Niech sami dotkną, spróbują, pobawią się tematem, a my tylko podpowiadając, nakierujemy ich na właściwe rozwiązanie - mówi Natalia Zielińska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSGU, jedna z koordynatorek projektu.

    - Liczymy, że dzięki temu, w przyszłości nie będą mieli problemów z odpowiednim wyborem sztućców czy przygotowaniem stołu w sposób profesjonalny – dodaje.

    Ognisty pokaz barmański, pyszna pizza i warsztaty nakrywania do stołu


    Uczniowie technikum w ZSGU kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali różne stoiska, do których podchodzili młodsi koledzy. Z kolei uczniowie o specjalizacji technik hotelarz prezentowali m.in. składanie ręczników, łamanie serwetek, nakrywanie do stołu okolicznościowego, a dokładnie walentynkowego.

    Nie zabrakło także widowiskowego pokazu barmańskiego. Tomasz Szczygieł z pierwszej klasy o specjalizacji kelner zrobił trzy popularne drinki w wersji bezalkoholowej (mojito, sex on the beach i błękitna laguna). Uczeń zrobił też ognisty pokaz barmański z podpaleniem drinków.

    - Moim marzeniem jest w wieku 25-lat przeprowadzić się do Australii i tam, na plaży, robić drinki - zdradza Tomasz Szczygieł, który chce został barmanem. Uczeń mieszka w Żorach. Codziennie dojeżdża do szkoły do Chorzowa.

    Uczniowie o specjalizacji technik żywienia i usług gastronomicznych częstowali słodkimi i słonymi przekąskami. Uczyli, jak zrobić babeczki z różnymi pastami. Cukiernicy natomiast zrobili pokaz dekoracji z masy cukrowej, z kolei kucharze robili pizze.

    Na warsztaty w ZSGU zaproszeni byli uczniowie wszystkich szkół podstawowych i gimnazjalnych w Chorzowie. Na pierwszą turę pokazów przyszła m.in. młodzież z SP nr 15, SP nr 14, a także jedna szkoła ze Świętochłowic - SP nr 19.

    Zagraniczne praktyki we Włoszech, w Anglii, Grecji i na Malcie


    W projekcie "Praktyka czyni mistrza" programu Erasmus + uczestniczyło 53 uczniów ZSGU w Chorzowie. Uczniowie technikum kształcący się w zawodach technik hotelarz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych odbyli staże w ramach praktyki obowiązkowej w Grecji, we Włoszech i Wielkiej Brytanii. Natomiast uczniowie branżowej szkoły I stopnia (kucharz i cukiernik) oraz technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) odbyli praktyki dodatkowe na Malcie, tym samym zdobywając dodatkowe doświadczenie zawodowe, które jest cenne na rynku pracy.

    - Projekt ”Praktyka czyni mistrza" jest odpowiedzią na bardzo duże zainteresowanie uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych podnoszeniem swoich umiejętności i kompetencji zawodowych za granicą oraz na potrzebę zdobycia doświadczenia, wiedzy i znajomości języka obcego tak, aby mogli sobie zapewnić łatwiejszy start w dorosłe życie i zrównać pod względem ilościowym praktykę bezpośrednio na stanowisku pracy ze swoimi rówieśnikami z różnych krajów Unii Europejskiej - mówi Natalia Zielińska.

    - "Praktyka czyni mistrza" to również zdobycie doświadczenia niemierzalnego ocenami, czy dodatkowymi punktami, ale dającymi niepodważalne atuty takie jak: umiejętność poruszania się na międzynarodowym rynku pracy, możliwość porównania pracy w kraju i za granicą, zachowania w różnych sytuacjach w pracy, w miejscu zamieszkania oraz doświadczenie samodzielnego pobytu za granicą - dodaje.

    Przypomnijmy, że od listopada 2018 w ZSGU organizowane są warsztaty dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w hotelu Mariott w Katowicach, który objął szkołę patronatem. Do organizacji tych warsztatów włączył się także hotel Best Western Browar Mariacki w Katowicach.

    POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:




    TYDZIEŃ Magazyn reporterów DZ



    Finał akcji DZ "Wybierz sobie Mikołaja"






    Czytaj treści premium w Dzienniku Zachodnim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    DZ poleca

    Najlepsze studniówki 2019: szalona zabawa

    Najlepsze studniówki 2019: szalona zabawa

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Zobaczcie, jak mieszkają polscy milionerzy ZDJĘCIA

    Zobaczcie, jak mieszkają polscy milionerzy ZDJĘCIA