Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz: Nagroda za jajka wielkanocne [KONKURS KULINARNY]

Konrad Gaca
Ewelina Barylska
Ewelina Barylska wygrała marcową edycję konkursu "Chudnij ze smakiem".Jej przepis na jajka faszerowane polecamy jako pomysł na zdrowe danie na wielkanocny stół.

Zgodnie z zasadami konkursu, pani Ewelina zyskała szansę na walkę o zwycięstwo w całym konkursie i zdobycie trzech tysięcy złotych. Już teraz nagrodziliśmy ją możliwością bezpłatnego korzystania z Gaca System. Jest to kompleksowy program dietetyczno-treningowy, który pozwolił tysiącom osób schudnąć i utrzymać właściwą wagę, cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Korzystając z Gaca System, jedyne, co trzeba robić, to przestrzegać otrzymanych zaleceń. W trakcie programu dostaje się dostosowaną do swojego stanu zdrowia i wieku dietę oraz zestaw ćwiczeń. Korzystający mają możliwość porozmawiania na temat programu w czasie konsultacji audiowideo i uzyskania wyjaśnień na wszystkie dręczące ich pytania.
W tym miesiącu czekaliśmy na Państwa pomysły dań z jajkami w składzie.

W Polsce nadal wiele osób powtarza nieprawdziwe wiadomości na temat ich szkodliwego działania. Najczęściej obarcza się je odpowiedzialnością za podnoszenie poziomu cholesterolu oraz powodowanie rozwoju choroby wieńcowej. Jest to zarzut nieprawdziwy, który został wielokrotnie obalony przez niezależne od siebie badania. Naukowcy w Kioto w latach 1990-2001 przebadali ponad 90 tysięcy osób, chcąc sprawdzić, czy naprawdę musimy obawiać się jajek. Japończycy jednoznacznie stwierdzili, że częste jedzenie jajek nie ma żadnego wpływu na rozwój choroby wieńcowej.

Podobnych badań przeprowadzono na całym świecie znacznie więcej. My powinniśmy pamiętać przede wszystkim o tym, że odpowiedzialność za powstawanie choroby wieńcowej ponosi nie spożywanie cholesterolu (jego wchłanialność przez organizm oscyluje na poziomie ok. 25 procent), ale długotrwała zła dieta, w której brakuje antyoksydantów, a pełno jest natomiast cukrów prostych i soli.

Same jajka bez szkodliwych i kalorycznych dodatków, takich jak majonez, są znakomitym pożywieniem. To w nich znajduje się białko odznaczające się największym stopniem przyswajalności. Jedząc jajka, mamy okazję wpływać na poprawę wzroku (sprawia to zawarta w nich luteina), wzmacniać pracę układu nerwowego, mózgu i serca (wpływ lecytyny) oraz pomagamy organizmowi walczyć z bakteriami (lizozym). W jajkach znajdują się także witaminy A, D, E, K oraz B2 i B12 i składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, wapń i żelazo.

Pieczarki, jakie poleca jako dodatek do swojego dania pani Ewelina, zawierają witaminę D, która jest odpowiedzialna za stan kości i zębów. Ponadto co jakiś czas pojawiają się opracowania łączące spożywanie pieczarek ze skuteczną profilaktyką przeciwko rozwojowi nowotworów.

Jogurt to pewne źródło białka, które jest znacznie łatwiej strawne niż mleko. Jedzenie jogurtu wyjdzie nam na zdrowie z wielu innych powodów: korzystnie wpływa na odporność, chroniąc nas przed chorobami, zmniejsza poziom cholesterolu, jest bogatym źródłem wapnia, który wzmacnia kości i dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Dodany do potrawy pomidor to znakomite źródło likopenu, który nadaje mu czerwony kolor. My powinniśmy pamiętać o nim jako silnym antyutleniaczu, który powstrzymuje zwyrodnienie plamki żółtej, pomaga chronić przed rozwojem choroby wieńcowej oraz sprawdza się w zapobieganiu nowotworom prostaty. Pomidor to także ważne źródło witamin C i E.
O korzyściach dla zdrowia wynikających z jedzenia brokułów, powstała już zapewne niejedna opasła praca naukowa. W telegraficznym skrócie możemy wymienić tylko niektóre z zalet, jakie daje ich spożywanie. Brokuły mają działanie antynowotworowe, pomagają w walce z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu, sprawdzają się także jako środek na niedobory wapnia, anemię oraz sposób na uregulowanie pracy układu pokarmowego.

Szczypiorek to doskonały dodatek do potraw, gdy za oknem utrzymuje się fatalna pogoda i łatwo jest złapać infekcje dróg oddechowych. Jego bakteriobójcze działanie oraz duża zawartość witaminy C pomoże bronić się przed chorobami. Pomaga on także obniżać ciśnienie i ułatwia trawienie. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z ilością zjadanego szczypioru, bo jego nadmiar ma działanie przeczyszczające.

Konrad Gaca
prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansęna wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy szóstą część konkursu "Chudnij ze smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych.
Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych potraw. Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.

Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania

Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca,
znany polski kucharz,
przedstawiciel grupy Polskapresse.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Jajka wielkanocne Eweliny Barylskiej

Przepis miesiąca w konkursie

Składniki:
2 jaja na twardo
1 średnia pieczarka
1 pomidor
150 g brokułu
2 liście sałaty zielonej
szczypior
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
pieprz

Wykonanie
Sos do brokułu:
W miseczce mieszamy oliwę, kilka kropel cytryny i doprawiamy pieprzem do smaku. Po uzyskaniu sosu polewamy nim brokuł.

Danie główne:
Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce. Następnie do żółtek dodajemy startą na wiórki pieczarkę, ugotowaną wcześniej na parze.

Po rozmieszaniu dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek. Brokuł przygotowujemy na parze polewając wcześniej przygotowanym sosem.

Następnie wykładamy przygotowane połówki jaj wraz na brokułem
na liście sałaty i ozdabiamy pomidorem.

Autor przepisu: Ewelina Barylska

Chcesz zmienić swoje życie?

Rozpocznij z nami mądre odchudzanie - GACA SYSTEM!
Zapisz się już teraz na www.sos-odchudzanie.pl


*Strajk generalny 26 marca w woj. śląskim
*Bandycki napad na sklep w Mysłowicach ZOBACZ WIDEO
*ZOBACZ luksusowe samochody prezydentów miast. Po co im to? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!