PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Do miękkiego masła wsypujemy cukier, dla smaku możemy dodać cukier waniliowy, który na pewno wzbogaci smak naszych ciastek z czekoladą. Musimy jednak pamiętać, żeby cukru waniliowego nie dodać zbyt dużo, gdyż może zdominować on smak ciastek z czekoladą. Następnie do mąki dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masła z cukrem, dodajemy na koniec jajko i wszystko mieszamy.
Kolejnym krokiem, jest dodanie do ciasta orzechów włoskich oraz czekolady, pamiętajmy, aby składniki dokładnie posiekać lub przełamać, pojedyncze kostki czekolady mogą okazać się zbyt duże. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia, tak aby ciasteczka nie przylepiły się do blachy i nie spaliły. Z otrzymanego ciasta, lepimy ciasteczka i układamy je na blaszce. Ulepione ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12 minut.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 tabliczka czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g mąki
- 80g cukru
- 120g masła
Ciasteczka z czekoladą. Przepis Anna Starmach, jurorka polskiej edycji MasterChef
ZOBACZ INNE NASZE PRZEPISY:
Ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Remigiusz Rączka poleca wersję ucieraną!
Przepis na pyszną szarlotkę, jak zrobić szarlotkę [PORADY WIDEO]
Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?