Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto czekoladowe [PRZEPIS] Zrób w prosty i szybki sposób pyszne ciasto [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

KAG
Pyszne ciasto czekoladowe, proste i szybkie ciasto
Pyszne ciasto czekoladowe, proste i szybkie ciasto Polskapresse
Ciasto czekoladowe to idealna przekąska, kiedy za oknem szaruga i deszcz. Ciasto z czekoladą to także idealna przekąska do kawy oraz herbaty. Przepis na ciasto czekoladowe nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych zdolności gastronomicznych. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, może zrobić każdy, nawet nie wytrawny kucharz. CIASTO Z CZEKOLADĄ – PRZEPIS NA CIASTO

Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane czekoladowym musem

Przygotowanie ciasta czekoladowego nie jest trudne. Wystarczy trochę czasu oraz chęci, aby przygotować pyszne ciasto czekoladowe. Efekt jest zaskakujący, ciasto czekoladowe z tego przepisu to naprawdę smakowy raj. Do przygotowania ciasta z czekoladą potrzebne są następujące składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe:

Biszkopt:
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego

Mus:
150 g czekolady gorzkiej 60%
250 g śmietany 36%
białka z 2 jaj
20 g cukru

Syrop:
pół szklanki wody
100 g cukru
3 łyżeczki kawy
rum

Na początku musimy zrobić biszkopt. W tym celu ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do tzw "białości". Następnie mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną, całość musimy przesiać. Następnym krokiem jest wsypanie mąki do ubitych jajek cały czas mieszając. Uzyskaną w ten sposób masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 160 st. C przez około 40 minut.

Teraz musimy przygotować syrop. Gotujemy wodę z cukrem w proporcjach 1:1. W uzyskanej wodzie parzymy kawę i dodajemy rum, całość musimy wystudzić. Kolejny krok to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie białko ubijamy z cukrem, musimy też ubić śmietanę. Teraz ciepłą czekoladę łączymy z częścią śmietany oraz białek.

Pozostałą śmietanę oraz białka należy połączyć i dodać do czekolady. Całość delikatnie mieszamy, a następnie składamy tort. Biszkopt, który już wystygł kroimy na trzy części. Jedną z nich wkładamy do ramki lub tortownicy. Nasączamy go syropem i nakładamy mus czekoladowy. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania biszkoptów i musu.

Wierzch zasmarować. Ciasto wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Kolejnym krokiem jest wykrojenie tortu z formy. Teraz wystarczy nasze ciasto przystroić. Możemy je posypać kakao, czekoladowymi wiórkami. Ciasto czekoladowe jest pyszne z truskawkami, malinami czy bitą śmietaną.

Przepis na proste ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe wcale nie musi być trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę czasu i chęci, aby upiec naprawdę pyszne ciasto. Do kolejnego przepisu na ciasto czekoladowe potrzebujemy następujących składników.

Składniki

175 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki esencji waniliowej
3 roztrzepane jajka
1 1/2 szklanki mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od włożenia masła, cukru oraz esencji waniliowej do miski. Następnie wszystko ucieramy do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Kolejny krok to dodanie to masy jajka. Teraz musimy przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao.

Na zmianę dodajemy mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucieramy. Ciasto które otrzymaliśmy wlewamy do blachy o boku mniej więcej 20 cm. Pamiętajmy aby przed wylaniem blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe pieczmy około 50 minut, sprawdzajmy jednak patyczkiem jego stan.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto na blaszce jeszcze przez około 10 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do wystudzenia np. na druciany stojak. Ciasto możemy ozdobić bitą śmietaną lub jakimiś owocami.

Następny przepis na ciasto czekoladowe, to sposób na szybkie ciasto, a w dodatku pyszne. Do przygotowania tego ciasta będziemy potrzebować ciemnego piwa, które nada mu niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Gwarantowany niezwykły i pyszny smak, dla wszystkich którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Do przygotowania ciasta czekoladowego z ciemnym piwem potrzebujemy następujących składników.

Składniki

1 szklanka ciemnego piwa stout
230 g masła
3/4 szklanki kakao
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
2 duże jajka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 12-18%
Polewa: 170 g czekolady deserowej (posiekanej)
6 łyżek śmietanki 36%
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na początku nastawiamy piekarnik do 175°C. Dokładnie natłuszczamy formę z kominkiem. Kolejny etap przygotowań to podgrzanie w garnuszku piwa z masłem, do tego dodajemy kakao do momentu aż masa stanie się gładka. Całość studzimy. Kolejnym krokiem jest mieszanie mąki, cukru, wody i soli. W osobnej misce miksujemy jajka ze śmietaną.

Całość ze sobą łączymy, czyli masę czekoladowo-piwną z masą jajeczną. Wsypujemy mieszankę mączną i ubijamy. Teraz musimy wlać ciasto do foremki i piec około 35 minut, pamiętajmy o sprawdzeniu ciasta patyczkiem. Ciasto czekoladowe studzimy. Teraz nadchodzi czas na zrobienie polewy do ciasta. Rozpuszczamy na parzę czekoladę, śmietankę, kawę i polewamy ostygnięte ciasto.


*Pielgrzymka mężczyzn do Piekar 2014: ROZPOZNAJ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*TRAGEDIA NA WIŚLE: Nurt porwał dwie dziewczyny ZDJĘCIA
*Elementarz: Bezpłatny podręcznik POBIERZ PDF
*Prawo jazdy kat. A. Egzamin na motocykl [PORADNIK WIDEO, ZDJĘCIA PLACU]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!