Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z malinami [SPRAWDZONY PRZEPIS] Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto z malinami

Maria Olecha
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami Babciagramolka-Bunia
Ciasto z malinami - też je uwielbiacie? Ja przepadam za tymi owocami - pod każda postacią. Ciasto z malinami to pyszny deser. Warto upiec samodzielnie póki maliny jeszcze są. Przepis jest sprawdzony. To kruche ciasto z malinami z pianką. Naprawdę znakomite!

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto

Aby upiec ciasto z malinami na blasze średniej wielkości (39,5 cm dł i 23,5 cm szerokości) potrzebujemy następujących składników:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszzku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek.

Do przygotowania pianki potrzebujemy:

  • 5 białek
  • 2 podwójne opakowania cukru wanilinowego (lub cztery pojedyncze)
  • 2 budynkie śmietankowe lub waniliowe
  • pół szklanki oleju.

ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z truskawkami [ PROSTY PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [SPRAWDZONY PRZEPISY]

Oprócz tego należy przygotować pół kilograma świeżych malin, bez których ciasto z malinami udać się nie może!

Najpierw robimy ciasto. Jest to kruche ciasto z malinami, więc trzeba pamiętać, aby nie wyrabiać go długo. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło siekając je nożem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do reszty. Zagniatamy szybko ciasto na stolnicy.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielmy na dwie części w proporcjach 3/4 i 1,4. Obie kule zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kulę należy rozwałkować. Dobrym sposobem jest owinięcie wałka do ciasta folią spożywczą. Ciasto się nie przykleja i nie rozgrzewa zbyt szybko. Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

Gdy spód będzie podpieczony i ostygnie, przygotowujemy piankę do ciasta z malinami. I tak: ubijamy mikserem białka na sztywno, powoli dodajemy cukier wanilinowy, a następnie budynie. Na koniec wąską strużką, powoli dolewamy oleju. Mieszamy - można mikserem na mniejszych obrotach lub tradycyjnie - łyżką.

Na upieczony spód wykładamy piankę. Na piankę dajemy maliny. Następnie trzemy na tarce mniejszą kulę ciasta. Dzięki temu ciasto z malinami będzie miało posypkę.

Ciasto z malinami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 30-40 minut.

Jeśli uwielbiacie słodkie ciasta, można wystudzone ciasto z malinami - tuż przed podaniem - posypać cukrem pudrem.

Ciasto z malinami najlepiej smakuje tuż po wystygnięciu, a nawet lekko ciepłe. Smacznego!



*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!