ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z jagodami [PRZEPISY] Proste i szybkie przepisy na ciasta z jagodami
Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS]. Zobacz wersję ucieraną Remigiusza Rączki!
Przepis na ciasto drożdżowe [PRZEPISY] Adam Gessler poleca oryginalne ciasto
Aby upiec ciasto z malinami na blasze średniej wielkości (39,5 cm dł i 23,5 cm szerokości) potrzebujemy następujących składników:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszzku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek.
Do przygotowania pianki potrzebujemy:
- 5 białek
- 2 podwójne opakowania cukru wanilinowego (lub cztery pojedyncze)
- 2 budynkie śmietankowe lub waniliowe
- pół szklanki oleju.
ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA CIASTA:
Ciasto z truskawkami [ PROSTY PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel
Ciasto czekoladowe [PRZEPIS]. Prosty sposób na pyszne i szybkie ciasto!
Ciasto ze śliwkami. Tak to już czas na śliwki [SPRAWDZONY PRZEPISY]
Oprócz tego należy przygotować pół kilograma świeżych malin, bez których ciasto z malinami udać się nie może!
Najpierw robimy ciasto. Jest to kruche ciasto z malinami, więc trzeba pamiętać, aby nie wyrabiać go długo. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło siekając je nożem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do reszty. Zagniatamy szybko ciasto na stolnicy.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielmy na dwie części w proporcjach 3/4 i 1,4. Obie kule zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą kulę należy rozwałkować. Dobrym sposobem jest owinięcie wałka do ciasta folią spożywczą. Ciasto się nie przykleja i nie rozgrzewa zbyt szybko. Wykładamy ciasto na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.
Gdy spód będzie podpieczony i ostygnie, przygotowujemy piankę do ciasta z malinami. I tak: ubijamy mikserem białka na sztywno, powoli dodajemy cukier wanilinowy, a następnie budynie. Na koniec wąską strużką, powoli dolewamy oleju. Mieszamy - można mikserem na mniejszych obrotach lub tradycyjnie - łyżką.
Na upieczony spód wykładamy piankę. Na piankę dajemy maliny. Następnie trzemy na tarce mniejszą kulę ciasta. Dzięki temu ciasto z malinami będzie miało posypkę.
Ciasto z malinami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez 30-40 minut.
Jeśli uwielbiacie słodkie ciasta, można wystudzone ciasto z malinami - tuż przed podaniem - posypać cukrem pudrem.
Ciasto z malinami najlepiej smakuje tuż po wystygnięciu, a nawet lekko ciepłe. Smacznego!
*Wybory Miss Mokrego Podkoszulka w Sosnowcu - ZOBACZ ZDJĘCIA PIĘKNYCH DZIEWCZYN
*Topless czy w bikini? Co wypada w czasie upałów? ZOBACZ ZDJĘCIA
*Śląski Air Show w Katowicach - Samoloty F-16 w akcji [ZOBACZ ZDJĘCIA]
*18 września otwarcie Galerii Katowickiej - ZOBACZ, JAKIE TAM BĘDĄ SKLEPY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?