18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS + SKŁADNIKI + PRZYGOTOWANIE]. Przepis Remigiusza Rączki na ciasto z rabarbarem

kgZaktualizowano 
Przepis na ciasto z rabarbarem Remigiusza Rączki: Najlepsze ciasto z rabarbarem to? No właśnie! Jaki jest przepis na idealne ciasto z rabarbarem? Czy łatwo jest upiec ciasto rabarbarowe? Na Śląsku to jeden z bardziej popularnych wypieków. Zobaczcie, co na ten temat mówi Remigiusz Rączka! Poznajcie także trzy różne przepisy na ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS + SKŁADNIKI + PRZYGOTOWANIE]. Przepis Remigiusza Rączki

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? [PRZEPIS]
Przygotowanie ciasta rabarbarowego nie jest trudne i praktycznie każdy może je upiec we własnym domu. Do przygotowania ciasta o wymiarach 20x30 cm potrzebujemy następujących składników:

  • 300g rabarbaru
  • 185 g masła, 3 jajka
  • około 90 g mąki
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

ZA TRUDNE? ZOBACZ KONIECZNIE:
NAJPROSTSZY PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Na początku przygotowujemy rabarbar, przycinamy końce, dokładnie myjemy, obieramy. Następnie rabarbar kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Pokrojony rabarbar wkładamy do miski i posypujemy cukrem, i co jakiś czas mieszamy i czekamy aż zacznie puszczać soki. Następnie dokładnie odsączamy rabarbar. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kolejnym m etapem przygotowania ciasta z rabarbarem jest utarcie masła z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Powoli dodawać jajka w równych odstępach czasu wszystko cały czas dokładnie miksując.

Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do wcześniej ubitej masy i powoli mieszamy. Następnie całość przenosimy na blachę, układamy warstwę odsączono rabarbaru i posypujemy cukrem.

Ciasto pieczemy około 30 minut, w momencie kiedy się zarumieni możemy wyciągnąć. Chwilę czekamy, aż ciasto lekko ostygnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Na koniec pozostaje już tylko delektować się smakiem ciasta z rabarbarem.

ZOBACZ KONIECZNIE:
ORYGINALNA RABARBARÓWKA - CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM WG ADAMA GESSLERA

Jak zrobić pyszne ciasto truskawkowe? Przepisy:
Ciasto truskawkowe [PRZEPIS]. Jak zrobić ciasto truskawkowe? Porady Kingi Paruzel

ZOBACZ KONIECZNIE:
PRZEPISY NA CIASTO DROŻDŻOWE ADAM GESSLER ZDRADZA TAJEMNICĘ

Lekko kwaskowate, posypane cukrem pudrem albo z kruszonką, mowa o cieście rabarbarowym. Jednym z największych przysmaków wiosennych w naszym regionie.

ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO

- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.

Szarlotka: Przepis na pyszne ciasto [ZOBACZ, JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ]

ZOBACZ TAKŻE:
Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie ciasta z kruszonką wygląda identycznie jak wyżej, zobaczcie sami jak przygotować ciasto rabarbarowe z kruszonką.

Do ciasta potrzebujemy:

600 g rabarbaru, kilka truskawek
4 jajka
1 wysoka szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy:

1 łyżkę miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki.

Tak jak poprzednim razem, rabarbar kroimy w plastry, przerzucamy do miski . Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy.

Następnie nadchodzi czas na przygotowanie kruszonki. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Musimy tak długo rozcierać aż konsystencją zacznie przypominać piasek.

Jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz nadchodzi czas na dodatnie przestudzonej margaryny i dodanie ekstraktu z wanilii.

Ciasto przekładamy na blachę, na ciasto kładziemy plastry rabarbaru i truskawki, na górę dajemy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika, do temperatury 200 °C, pieczemy około 40-50 minut do momentu zarumienia. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Teraz pozostaje tylko delektować się pysznym ciastem z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na koniec przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Gwarantujemy, że i z tego przepisu będziecie zadowoleni. Aby przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem potrzebujemy następujących składników:

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
700 g rabarbaru
Kruszonka: 125 g masła
125 g mąki
175 g cukru
60 g mielonych migdałów

W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.

Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 10

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

o
orchii

masz racje, mnie też wyszło zakalcowate.
mąki powinno być 100% więcej!

C
Cricri

Ja zrobiłem ostatni przepis (ciasto drożdowe) i wszystko wyszło ok.
Po prostu zrobiłem wszystko jak opisane, tylko najpierw pokroiłem rabarbar, trochę zasypałem cukrem i odstałem na jakiś moment, tak aby odpuścił trochę soku.
Po 50 min obawiałem się, że ciasto jeszcze niedopiekane więc zostawiłem do godz. ale nie potrzebnie.

Czasochłonne to na pewno, bo tak jest z ciastem drożdowym (no i z przygotowaniem rabarbara). Ale bez żadnej trudności, więc na pewno polecam przepis!

p
paulina

pierwsze ciasto kompletnie nie wyszlo....
jakas nieurosnieta zakalco-papka :D
przepis do zweryfikowania niestety

P
Pytanie

A ile dałaś ma,ki?

k
konsumentka

ja właśnie zajadam ciasto z przepisu pierwszego, co prawda dałam trochę więcej mąki, ale jest WYŚMIENITE. rozpływa się w ustach. :)

A
Aga

Rabarbar jest szkodliwy na nerki,nie powinny jeść go dzieci.

G
Grzegorz

nie róbcie tego, same blędy, 90g maki do pierwszego ciasta? !!! śmiechu warte

J
Jola

Kochana! Agresywnie komentujesz... ale nie spróbujesz! Zapamiętaj, że drożdże zasypane cukrem same się rozpuszczają pod wpływem cukru. Warto to zapamiętać, bo może się przydać taka wiedza :)

j
ja

MAKABRA !!!!! nic nie zrozumiałe w tym przepisie -----

j
ja

...w misce zasypać drożdze z cukrem i zostawić do rozpuszczenia ...ciekawe jak się rozpuszczą ??? fatalny przepis pracochłonny i beznadziejny !!!!!!!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3