Ciasto z truskawkami. Oto prosty, sprawdzony przepis. Jak zrobić ciasto z truskawkami prosto i szybko

KAG

Wideo

Zobacz galerię (3 zdjęcia)
Jak zrobić ciasto z truskawkami? Truskawkowe ciasto to kulinarny symbol początku lata. Delikatne ciasto i słodkie truskawki na pewno dotrą do serca każdego łasucha. Przygotowanie tego przysmaku nie jest trudne i nie powinno nastręczyć problemów. Ciasto z truskawkami to prosty i szybki w przygotowaniu przysmak, który na pewno przypadnie Wam do gustu. CIASTO Z TRUSKAWKAMI - PRZEPISY NA PYSZNE CIASTA.

Ciasto z truskawkami - przepis na ciasto z truskawkami pokryte owocową galaretką

Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy białka z trzema łyżkami cukru, żółtka ucieramy z dwiema łyżkami wody oraz łyżką cukru. W kolejnym kroku łączymy masę z mąką. Całość bardzo delikatnie mieszamy.

Teraz, musimy tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Uformowaną masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy ostygnie smarujemy je cienką warstwą powideł morelowych. Na spodzie układamy truskawki i całość zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką. Ciasto z truskawkami zdobimy bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI Z GALARETKĄ SKŁADNIKI

:

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
  • cukier
  • powidła morelowe
  • bita śmietana
  • listki świeżej mięty

Ciasto z truskawkami - przepis na ciasto z truskawkami na biszkopcie

W pierwszym kroku białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy białka i dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. W następnym kroku ciasto przelewamy do formy o wymiarach 31 x 23 cm i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Teraz możemy rozpuścić dwie galaretki. W kolejnym kroku miksujemy truskawki z serkami homogenizowanymi (na gładką masę), do których dodajemy tężejąca galaretkę i mieszamy. W ten sposobów przygotowaną masę wylewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce. Na koniec rozpuszczamy pozostałe galaretki, na masę wykładamy biszkopt i zalewamy tężejącymi galaretkami. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA BISZKOPCIE SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • pół kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 300 g truskawkowego serka homogenizowanego
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

A poniżej jeszcze garść porad od Andrzeja Polana.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie