Co jeść, żeby nie czuć głodu. Poradnik dla tych, którzy nie potrafią się powstrzymać [TOP 10 produktów]
Jabłka
100 gramów jabłek ma 52 kilokalorie (średniej wielkości jabłko waży 150 g).
Indeks glikemiczny – 38 (jabłka suszone 29)
Jabłka zawierają pektyny, oczyszczające organizm z toksyn, dają uczucie sytości, chronią przed zaparciami.
Dietetycy zalecają, by nie jeść jabłek (ale też innych owoców). po południu i wieczorem. Chodzi o to, że w nocy metabolizm zwalnia i cukry proste z jabłka zostaną odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo jabłko zjedzone wieczorem podniesie poziom glukozy we krwi, przez co będziemy mieć dużo energii i zaśnięcie może być trudne. U wielu osób świeże owoce powodują także wzdęcia i gazy. Z drugiej strony: witaminy i mikroelementy zawarte w jabłku pomagają organizmowi w trawieniu. Lepiej więc zjeść jabłko niż słodką przekąskę lub chipsy...