Żywiecka krówka popularna
Słodycze stanowią 9% wartości sprzedaży całej branży spożywczej i są jedną z największych kategorii na rynku spożywczym. Statystyczny polski konsument wydaje na ich spożycie około 700 zł rocznie, w tym 190 zł na produkty zawierające kakao (czekolady, batony, bombonierki). W roku 2022 rynek słodyczy odnotował zarówno wzrost wartości (o 12%), jak i wolumenu (5%).
Krówki popularne z Żywca to cukierki z bogatą historią, swój smak i kolor zawdzięczają tradycyjnej kilkudziesięcioletniej recepturze, według której produkowane są od początku istnienia działalności fabryki. Każda świeża krówka ma miękką, ciągnącą się konsystencję, która po około trzech tygodniach stopniowo kruszeje, zaczynając od zewnętrznej strony. Zanim krówka skruszeje, pojawia się w jej środku „łezka”, jest to jeden z etapów krystalizacji cukierka.
Cały proces produkcji krówek rozpoczyna się od gotowanej w kotle karmelowej masy, która następnie przelewana jest na stoły, gdzie powoli zastyga. Zobaczcie, jak powstają najstarsze cukierki z Żywca.
Nie przeocz
- Miejsca jak z postapokaliptycznego horroru. Gdzie są? Oczywiście w...Bytomiu
- Tak mieszka Piotr Żyła i Marcelina Ziętek. Basen, jasne wnętrza i galeria na trofea
- Najdroższe psy świata. Znasz te rasy? Niemal dwa miliony dolarów za szczeniaka
- Sanatorium miłości. To uczestnicy, którzy po programie stanęli na ślubnym kobiercu
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?