Co za piękny widok w Szczyrku! Sami zobaczcie. Owce wróciły na Halę Skrzyczeńską

Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec
Po wielu latach na Hali Skrzyczeńskiej w Szczyrku znów można ujrzeć pasące się stado owiec. W planach jest powiększenie stada owiec oraz wiele wydarzeń związanych z edukacją i pasterstwem. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE materiały Szczyrk Mountain Resort
Po wielu latach na Hali Skrzyczeńskiej znów można ujrzeć pasące się stado owiec. W ramach krzewienia kultury i tradycji pasterskich odbył się tam I Dzień Pasterski.

Od kilku tygodni na Hali Skrzyczeńskiej i Hali Pośredniej w Szczyrku można ujrzeć pasące się stado owiec. To nie lada gratka dla turystów i rowerzystów. Chętnych na zdjęcie z owcami w tle nie brakuje.

Zobaczcie, jak owce pasą się na Hali Skrzyczeńskiej w Szczyrku. Można je spotkać podczas górskich wędrówek albo jazdy na rowerze.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Powrót ich wypasu i tradycyjnej gospodarki pasterskiej w Szczyrku to efekt starań Spółki Do Zagospodarowania Hali Skrzyczeńskiej oraz Szczyrkowskiego Ośrodka Narciarskiego i Nadleśnictwa Bielsko. Starania zostały poparte udziałem w projekcie „Karpaty Łączą”.

Nie przeocz

Gdzie jest bacówka na Hali Skrzyczeńskiej

Bacówka zlokalizowana jest około 500 metrów poniżej Hali Skrzyczeńskiej, obok trasy narciarskiej nr 4. Na kolejną wiosnę i lato planowane jest powiększenie stada owiec oraz wiele wydarzeń związanych z edukacją i pasterstwem.

Co za piękny widok w Szczyrku! Sami zobaczcie. Owce wróciły ...

Jak informują przedstawiciele Szczyrk Mountain Resort, główny cel tego przedsięwzięcia to przywrócenie naturalnego ekosystemu, wykaszanie traw na trasach narciarskich, naturalne nawożenie gruntów. A dodatkowym atutem są walory turystyczny i kulturowy dla regionu.

Musisz to wiedzieć

Góralski parmezan i zyntyca

W ramach krzewienia kultury i tradycji pasterskich w miniony weekend, 23-23.09 2020 r. odbył się I Dzień Pasterski na Hali Skrzyczeńskiej. Gospodarz nowej Bacówki, przekazywał przez cały dzień bacowską wiedzę na temat życia pasterskiego, powstawania serów i oscypków. Na smakoszy górskich naturalnych smaków czekały oscypki, góralski parmezan, serki oraz dla odważnych zyntyca.

Zobacz koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Które wina pasują do klasycznych polskich dań?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3