W skrócie
Babka ucierana, nazywana także babką piaskową lub biszkoptowo-tłuszczową, to tradycyjne ciasto, które przygotowuje się z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jej wykonanie jest szybkie i bardzo proste, nie wymaga ręcznego i mozolnego wyrabiania ciasta. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na cytrynową babkę ucieraną z lukrem. Ciasto jest lekkie, pachnie skórką cytrynową i wanilią. Dobrym pomysłem jest dodanie do ciasta skórki z pomarańczy, która również doda babce pięknego aromatu.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną babkę ucieraną z cytrynowym lukrem.
Przepis na cytrynową babkę piaskową z lukrem
czas przygotowania: ok.1,5 godziny
porcja na blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 jajek,
- 250 g masła lub margaryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
- skórka otarta z cytryny lub z pomarańczy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- lukier cytrynowy (cukier puder +sok z cytryny).
Czytaj także: Prosty przepis na lukier cytrynowy. Jest pyszny i lśniący. Idealny lukier do dekoracji ciast, mazurków i babek wielkanocnych
Jak zrobić babkę piaskową z cytrynowym lukrem?
- Zacznij od utarcia w mikserze masła (lub margaryny) ze szklanką cukru.
- Do oddzielnej miski odmierz mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj
- Do utartego masła dodawaj po jednym jajku i kilka łyżek sypkich składników (mąki z proszkiem do pieczenia).
- Stopniowo dodawaj kolejne jajka na przemian z mąkami ucierając na gładką masę.
- Na koniec dodaj wanilię i skórkę z cytryny i ucieraj jeszcze minutę.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz babkę w rozgrzanym piekarniku, w 170 stopniach Celsjusza, przez ok. 1 godzinę.
- Po 50 minutach sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), jeśli po wbiciu będzie mokry to znak, że ciasto jeszcze nie jest wypieczone.
- Gdy ciasto wystygnie zrób lukier: ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny, aż lukier będzie lśniący. Ilość cukru pudru, oraz konsystencję lukru dobierz według uznania. Życzymy smacznego!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?