Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czarny czosnek hitem na Food Show w Katowicach. Co to jest i czym się różni od zwykłego czosnku WIDEO

Katarzyna Pachelska
Food Show 2018 w Katowicach. Czarny czosnek w ząbkach (u góry), jako pasta (z lewej) oraz jako pasta z miodem (z prawej)
Food Show 2018 w Katowicach. Czarny czosnek w ząbkach (u góry), jako pasta (z lewej) oraz jako pasta z miodem (z prawej) Marzena Bugała-Azarko/Katarzyna Pachelska
W czasie Dnia Otwartego Food Show do niedużego stoiska z czarnym czosnkiem ustawiały się kolejki. Wszyscy byli ciekawi co to jest, jak smakuje i czy czarny jest też w środku.

Czarny czosnek jest nie tylko czarny z zewnątrz, ale i w środku ma barwę węgla. Produkuje go Janusz Bąk, rolnik z Tychowa w woj. zachodniopomorskim. Jest dostępny w słoiczkach 50 g, zawierają one ząbki czosnku bez łupin, które można od razu jeść. To produkt ekologiczny.

CZYTAJ TEŻ:
Kawa na targach Food Show w Katowicach. Najdroższy ekspres do kawy za 62 tys. zł i drukarka zdjęć na piance

Czarny czosnek to tak naprawdę biały, zwykły czosnek, ale poddany długotrwałemu procesowi dojrzewania. Czarna barwa powstaje bez żadnych dodatków, barwników czy konserwantów.

Mimo tego, że czarny czosnek ma aż 10-krotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek (a przynajmniej tak twierdzi producent), to nie ma typowej dla surowego czosnku ostrości. Jego smak można porównać do suszonej śliwki, albo do piątego smaku - umami, łączącego w sobie podstawowe smaki. Jest miękki, można go rozsmarować i podawać w formie pasty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!