Czarny czosnek jest nie tylko czarny z zewnątrz, ale i w środku ma barwę węgla. Produkuje go Janusz Bąk, rolnik z Tychowa w woj. zachodniopomorskim. Jest dostępny w słoiczkach 50 g, zawierają one ząbki czosnku bez łupin, które można od razu jeść. To produkt ekologiczny.
Czarny czosnek to tak naprawdę biały, zwykły czosnek, ale poddany długotrwałemu procesowi dojrzewania. Czarna barwa powstaje bez żadnych dodatków, barwników czy konserwantów.
Mimo tego, że czarny czosnek ma aż 10-krotnie więcej właściwości leczniczych niż biały czosnek (a przynajmniej tak twierdzi producent), to nie ma typowej dla surowego czosnku ostrości. Jego smak można porównać do suszonej śliwki, albo do piątego smaku - umami, łączącego w sobie podstawowe smaki. Jest miękki, można go rozsmarować i podawać w formie pasty.
Producent podaje, że ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy stanowi wspomagający układ odpornościowy dodatek do diety.
Czarny czosnek występuje też z dodatkiem miodu, wtedy jest słodszy. Kilogram takiego czosnku kosztuje od 250 do 500 zł.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?