Czekolada to specjał, który lubią chyba wszyscy – w większym bądź mniejszym stopniu. Jedni pochłaniają kostki tabliczki każdego dnia lub spożywają czekoladowe śniadanie – na przykład, dodając ten przysmak do owsianki, musli albo omleta. Inni starają się unikać czekolady ze względu na jej wysoką kaloryczność i jedynie od czasu do czasu sprawią sobie przyjemność w postaci lodów latem czy filiżanki gorącej czekolady zimą. Dla wielu osób czekolada jest dodatkowym elementem innych przysmaków, jak ciasta z kremem bądź polewą czekoladową albo rogaliki czy pączki z tego typu nadzieniem. Niektórzy też rozkoszują się urozmaiconym o ten produkt obiadem, przygotowując chociażby naleśniki z czekoladą, a nawet ryż z jej dodatkiem oraz owocami. Ten słodki przysmak to również świetna opcja na rozmaite desery i puddingi, z którymi można eksperymentować do woli. Czekolada oznacza sporo możliwości jej wykorzystania, więc warto dać się ponieść kreatywności, a co za tym idzie – zanurzyć się w czekoladowym świecie.
Czekolada jest zdrowa, ale zachowaj umiar
O tym, że czekolada jest przepyszna wiemy z codziennej praktyki, jednak nie przywiązujemy większej uwagi do tego, jak różnorodnie jesteśmy w stanie ją wykorzystać. Doskonałą okazją, by to zmienić jest Międzynarodowy Dzień Czekolady, który przypada 7 lipca. Ponadto, w tym szczególnym dniu przypomina się o wpływie czekolady na dobry nastrój i samopoczucie, a także zdrowie. Zawarty w niej magnez sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu systemu nerwowego oraz poprawia koncentrację. Czekolada jest bogata w antyoksydanty, jakie wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, a także stresem oksydacyjnym. Obecne w niej flawonoidy mogą polepszyć kondycję naszego układu sercowo-naczyniowego oraz pozytywnie wpłynąć na ochronę skóry przed promieniowaniem UV. Czekolada wpływa też pozytywnie na gospodarkę cholesterolu oraz obniża ryzyko ataku serca. Oczywiście należy pamiętać o zachowaniu umiaru w spożywaniu tego smakołyku. Mimo jej dobrego oddziaływania na nasz organizm, zbyt duża ilość czekolady może bowiem mieć znaczny wpływ na przybywające kilogramy, ponieważ jest ona wysokokalorycznym produktem. U niektórych osób może też wywoływać alergie.
Słodka, aromatyzowana i z dodatkami. Czym jest czekolada?
W międzynarodowym Dniu Czekolady warto jeszcze przypomnieć, czym tak naprawdę jest ten uwielbiany powszechnie produkt. Czekolada to wytwarzany z owoców kakaowca – a dokładniej z nasion, z których pozyskiwana jest tak zwana miazga kakaowa. Poza tym, zawiera ona również tłuszcz kakaowy lub inny roślinny oraz substancje słodzące. Rodzajów czekolady jest sporo, a każdy producent posiada dodatkowo własną recepturę. Przeważnie, kiedy sięgamy po tradycyjną tabliczkę czekolady, to mamy do wyboru: ciemną – o najkrótszym składzie i wysokim procencie zwartości kakao, deserową – zawiera dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, mleczną – w składzie dodatkowo obok miazgi i tłuszczu ma jeszcze cukier oraz mleko, a także białą – ta z kolei nie zawiera kakao, a ponadto jest mieszaniną utwardzonych tłuszczy i cukru. Oczywiście nie da się też nie zauważyć czekolad z zwartością rozmaitych dodatków, takich jak na przykład orzechy czy bakalie. W wielu z nich znajdziemy również nadzienie, zaś niektóre mają także aromatyzowany posmak – chociażby miętowy, pomarańczowy czy wiśniowy.
W Międzynarodowym Dniu Czekolady, w załączonej galerii prezentujemy czekoladowe inspiracje. Zobacz i zanurz się w ten słodki świat czekolad.
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?