Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Częstochowa: Aleja Dobrego Smaku. Trwa jubileuszowa edycja imprezy [ZDJĘCIA]

BR/mat. prasowe
Częstochowa: Aleja Dobrego Smaku. Trwa jubileuszowa edycja imprezy
Częstochowa: Aleja Dobrego Smaku. Trwa jubileuszowa edycja imprezy BR/DZ
III Aleja Najświętszej Maryi Panny już po raz dziesiąty zamieniła się w Aleję Dobrego Smaku. Impreza potrwa do niedzieli. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski; każdy będzie mógł nie tylko kupić produkty, ale także wziąć udział w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.

W sobotę i niedzielę na scenie przed Liceum Ogólnokształcącym im. H. Sienkiewicza (a w sobotę także na Placu Biegańskiego), odbędą się występy artystyczne, konkursy oraz pokazy kulinarne przygotowane przez znanych mistrzów kuchni. W programie m.in. konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, pokazy kulinarne Remigiusza Rączki, Amina Fakhariego, Szymona Szlendaka oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie – „Pierogi, pierożki i rożki”.

Gwiazdą „Alei Dobrego Smaku” będzie Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji Kuchnia+.

Organizatorem X Festiwalu Sztuki Kulinarnej jest Częstochowska Organizacja Turystyczna, a honorowy patronat nad nią objął Prezydent Miasta Częstochowy Krzysztof Matyjaszczyk.

Poniżej ramowy program imprezy.

X FESTIWAL SZTUKI KULINARNEJ
„ALEJA DOBREGO SMAKU”
17-19 CZERWCA 2016

III Aleja Najświętszej Maryi Panny, Plac Biegańskiego

17-19 czerwca 2016
Jarmark Produktów Regionalnych

Sobota 18 czerwca 2016
Plac Biegańskiego

11:00 – 15:00 „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie

Scena Przed Liceum im. H. Sienkiewicza (III Aleja Najświętszej Maryi Panny)
14:30 Koncert Zespołu Folklorystycznego Ziemi Częstochowskiej
15:30 – Wręczenie nagród w konkursie „Na najładniejszą kawiarenkę letnia 2016”
16:00 - Wręczenie Nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
17:00 – Pokaz Kulinarny w wykonaniu dziennikarza i wirtuoza kulinarnego Amina Fakhariego
18:00 – Pokaz Kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki

Niedziela 19 czerwca 2016
Scena Przed Liceum im. H. Sienkiewicza (III Aleja Najświętszej Maryi Panny)

14:00 Prezentacja kuchni regionalnych Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Patelni Plenerowej w wykonaniu Jarosława Antasa oraz Waldemara Załuskiego
15:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie – „Pierogi, pierożki i rożki”
16:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu Szymona Szlendaka, sekretarza Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy
17:00 Pokaz kulinarny z degustacją w wykonaniu Gwiazdy X Festiwalu Sztuki Kulinarnej Tomasza Jakubiaka
19:00 Koncert zespołu Aqurat Band

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!