W ramach odmrażania gospodarki 18 maja otwarte zostaną w Polsce restauracje. Według wstępnych planów mówiło się, że goście będą mogli być obsługiwani tylko w ogródkach. Ostatecznie restauracje otwarte będą również w środku, ale MZDiT w Częstochowie przygotował się na duże zainteresowanie ze strony restauratorów i pozwolenia na ustawianie ogródków będą wydawane w 48 godzin.
- Z reguły te procedury mogą trwać 2-3 tygodnie, bo konieczna jest opinia estetyka. Dlatego ustaliliśmy, że właściciele, którzy zgłoszą takie same dokumentacje, jak przed rokiem i dodatkowo załączą zdjęcia z ubiegłego roku, otrzymają decyzję w 48 godzin - mówi Piotr Grzybowski, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg i Transportu w Częstochowie.
MZDiT wydaje pozwolenia w sprawie ogródków, które znajdują się w pasach drogowych.
Otwarcie restauracji. Jakie zasady będą w nich obowiązywać?
Usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dot. bezpieczeństwa i higieny pracy – będą mogły być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos.
Usługa na miejscu
:
- - przynoszenie zamówień na tacach;
- - mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).
Usługa na wynos:
- - wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach, tace wydawane na życzenie klienta.
- - bezkontaktowe wydawanie zamówień.
- - zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki i regularne (kilka razy dziennie), przecieranie powierzchni ekranów.
Ważne!
Z sali jadalnej należy usunąć wszelkiego rodzaju dodatki (tj. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki); wydawać je będzie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia.
Wspieramy Lokalny Biznes!
Ważne!
Strefy gastronomiczne zostaną również otwarte w galeriach i centrach handlowych.
Właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, które będą gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości pomiędzy pracownikami. A tam, gdzie to możliwe, wykorzystywać do komunikacji telefonów komórkowych i internetu.
Należy też dbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.
Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.
Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
Uwaga! Odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
Obejrzyj dokładnie
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?