Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czym jest kawa organiczna? Co się kryje za tym modnym określeniem?

KL
Czym jest kawa organiczna? To nie tylko modna nazwa
Czym jest kawa organiczna? To nie tylko modna nazwa
Czym jest kawa organiczna? Już niemal 70 proc. Polaków deklaruje zakupy żywności organicznej. Co właściwie kryje się za tym modnym określeniem? Tłumaczymy na przykładzie kawy typu Organic.

Czym jest kawa organiczna?

W sklepach znajdziemy wiele wyrobów określanych mianem "eko" czy "bio". Jednak aby zdobyć certyfikat potwierdzający organiczność, produkt musi spełnić szereg wymogów. W przypadku kawy dotyczą one sposobu funkcjonowania plantacji i przebiegu produkcji. Przede wszystkim powinien on być pozbawiony wszelkich sztucznych dodatków, takich jak nawozy, pestycydy, herbicydy czy środki owadobójcze lub grzybobójcze.

KAWA ORGANICZNA JAK SPRAWDZIĆ?

Teren, na którym rosną drzewka kawowe, powinien być wolny od tego typu chemicznych ulepszaczy przynajmniej kilka lat wstecz. Przestrzeganie tego wymogu zapewnia, że uprawa jest nieskażona. Wśród dodatkowych wytycznych wyróżnić należy regularne kontrole jakości, weryfikujące prawidłowość procesu i dokumentujące jego przebieg.

Co ciekawe, aż 70 proc. światowej produkcji kawy organicznej pochodzi z Ameryki Łacińskiej. Prym w dostarczaniu tego typu ziaren wiodą: Peru, Honduras i Meksyk.

– Są to tereny o warunkach sprzyjających uprawom. Dla przykładu, mieszankę skomponowaną z ziaren Arabiki uprawianych na plantacji w Peru i Meksyku oraz Robusty pochodzącej z Ugandy i Meksyku wyróżnia pełny, wyrazisty smak z dominującymi nutami czekolady i karmelu – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland.

JAK SMAKUJE KAWA ORGANICZNA?

- Wyczuwalne są także aromaty anyżu, orzesznika pekanowego, a cielistość kawy dopełniają akcenty: miodowy i migdałowy oraz delikatna cytrusowość – dodaje.
Zwolennicy wyrobów organicznych wymieniają walory smakowe jako jedną z ich najistotniejszych zalet. Dlaczego ziarna kawy, których uprawa pozbawiona jest sztucznych nawozów powodują inne doznania?

– Różnice w smaku wyczuwalne tuż po zaparzeniu kawy są wynikiem nie tylko odpowiedniej kompozycji ziaren i sposobu ich palenia, ale także czynników związanych bezpośrednio z procesem produkcji. Smak mieszanek organicznych, których uprawy różnią się od kaw tradycyjnych, może więc być ciekawą alternatywą dla znanych nam aromatów - wyjaśnia Sobyra. Wielbiciele kaw organicznych podkreślają przede wszystkim ich wyrazisty i pełny bukiet.

Obserwacje rodzimego rynku kawy potwierdzają, że kawa organiczna to nie chwilowy trend, ale odpowiedź na realne potrzeby osób "eko-świadomych", dla których decyzje zakupowe są odzwierciedleniem stylu życia. Doskonale wpisuje się także nurt "slow food", doceniającego żywność wytwarzaną metodami naturalnymi, wymagającymi czasu i sporego nakładu pracy.

Wydaje się, że zainteresowanie ziarnami organicznymi będzie wzrastać. Według raportu "World of Organic Agriculture 2016", kawa stanowi najważniejszą spośród upraw organicznych. Jej plantacje zajmują ponad 20% gruntów ornych stale spełniających wytyczne dla ekologicznego rolnictwa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!