Spis treści
Choć jajko, podobnie jak chleb czy masło, wydaje się być produktem codziennego spożycia, ma ono swoje substytuty. Wszystko zależy od tego, jaką rolę ma pełnić. Potrawy typowo jajecznej, np. jajka na miękko, jajka sadzonego lub majonezu, nie da się zrobić bez głównej bazy w postaci jaja. Jeśli jednak jajko jest składnikiem wiążącym lub spulchniającym, lista zamienników okazuje się być dość długa. Wiele substancji mamy w kuchni, z powodzeniem możemy użyć ich do pieczenia ciast lub przygotowania sosów.
Czym zastąpić jajko? Te produkty masz w domu
Od lat sprawdzonym sposobem na omlet lub panierkę bez jajka jest użycie mąki. Nie byle jakiej, bo kukurydzianej. 1 łyżka połączona z 3 łyżkami wody i dodatkiem kurkumy świetnie zastąpi podstawowy produkt. Co więcej, jej smakiem mogą cieszyć się wszyscy, niezależnie, czy są weganami, wegetarianami czy mięsożercami.