Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Deser ze śliwkami. Śliwki pod pierzynką z migdałów. Przepis na crumble ze śliwkami jest prosty

Magdalena Nowacka-Goik
Magdalena Nowacka-Goik
Deser ze śliwkami
Deser ze śliwkami MANO DZ
Śliwki pod pierzynką z migdałów. Idealny jesienny deser ze śliwkami jest alternatywą dla ciasta z tymi owocami. Robi się go szybciej, prościej i jest przepyszny. Słodycz i kwaskowatość śliwek, przesycona aromatem cynamonu rozgrzewa, a zapach unosi się w całym domu.

Pyszny deser ze śliwkami

Śliwki to prawdziwe królowe schyłku lata i jesieni. O gładkiej lub aksamitnej skórce, w kolorach od niebieskiego do ciemnego fioletu. Można je jeść na wiele sposobów, a jednym z nich jest deser, który ma wiele nazw. Jedni mówią crumble ze śliwkami, drudzy po prostu śliwki pod kruszonką, a można też bardziej poetycko - śliwki pod migdałową kołderką. W Internecie znajdziemy wiele przepisów, każdy trochę modyfikowany. My polecamy ten przekazywany rodzinnie i wielokrotnie wypróbowany.

Deser ze śliwkami robi się szybko, bardzo prosto i...znika szybciej niż ciasto. Podaje się go na gorąco, chociaż zimny też nie jest zły. Problem w tym, że rzadko udaje się zachować porcję do następnego dnia.

Z podanego przepisu poczęstujemy cztery osoby - z dokładką.

Przepis

Składniki:
600 g śliwek, najlepiej węgierek
4 łyżki cukru trzcinowego
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:

150 g mąki pszennej
75 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków owsianych
50 g migdałów w płatkach + migdały do posypania

Jak zrobić deser ze śliwkami?

1. Ze śliwek wyjmujemy pestki, kroimy na ćwiartki
2. Wkładamy je do garnka, dodajemy cukier, sok i cynamon
3. Mieszkamy i gotujemy około 4 minut
4. Tak przygotowane wykładamy na formę o średnicy ok 25 cm.

5. W osobnym naczyniu mieszamy składniki na kruszonkę, wyrabiając je palcami - mogą być zarówno większe, jak i mniejsze grudki.
6. Tak wyrobioną kruszonką posypujemy śliwki, a na koniec dodajemy jeszcze trochę migdałów.
7. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180ºC.

Po wyjęciu nie ma co czekać - podajemy od razu. Dla amatorów dodajemy gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych.

Uwaga: deser ma delikatna konsystencję, można go nakładać szpatułką, łyżką i nie przejmować się, że nie jest zwarty.

Śliwki pod migdałową kruszonką są prawdziwą kwintesencją jesieni, rozgrzewają i podnoszą nastrój. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera