Jak zaczynają dzień mężczyźni w Polsce? Na pewno nie od śniadania, które przed pracą spożywa tylko 48 proc. panów! A to właśnie brak tego posiłku powoduje obniżenie sprawności umysłowej, utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi, czy powoduje częstsze zapadanie na choroby serca. O tym jak powinno wyglądać śniadanie panów, przypominają organizatorzy ogólnopolskiego programu "Śniadaniowa Klasa".
Śniadanie to zastrzyk energii na długie godziny w pracy. Posiłek ten poprawia nastrój i koncentrację, przyspiesza proces myślenia. Jego brak spowalnia przemianę materii, co w dalszej perspektywie prowadzi do problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, zwiększa ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca, powstawanie nowotworów oraz cukrzycy.
- Poszczenie od rana spowoduje, że podczas kolejnych posiłków zjemy więcej, a wieczorem sięgniemy po kaloryczną kolację, co przy spowolnionym metabolizmie kończy się przybraniem na wadze - wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz, technolog żywności z Z.T. "Bielmar", organizatora programu "Śniadaniowa Klasa". - Spożywanie śniadań pomoże w obniżeniu kortyzonu, hormonu wspierającego odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha, którego poziom rano jest największy. Mężczyźni, którzy regularnie jedzą posiłki o poranku, są o 12 proc. mniej zagrożeni otyłością!
Propozycja pełnowartościowego śniadania dla mężczyzny
Pełnowartościowym pierwszym i drugim śniadaniem dla mężczyzny będzie zdrowa kanapka. Nie tylko z serem i wędliną, ale również z grillowanym kurczakiem, pastami rybnymi (np. z makrelą, tuńczykiem), jajecznymi lub warzywnymi. Powinna być przygotowana na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które doda energii, a także posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach śniadania. Obowiązkowo należy dodać warzywa (np. sałatę, rukolę, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Dla urozmaicenia kanapkę można podać na ciepło w formie tostów.
Kanapka z indykiem na ciepło
Składniki:
pieczywo,
margaryna śniadaniowa,
kilka plasterków pieczonego indyka,
sałata, roszponka,
żurawina ze słoiczka,
ser (np. camembert, brie, kozi pleśniowy),
opcjonalnie: majonez.
Przygotowanie:
Pieczywo przekroić na pół, posmarować margaryną lub cienką warstwą majonezu. Na jednej połówce położyć sałatę, dodać plasterki mięsa, ser, żurawinę, przykryć roszponką i drugą kromką pieczywa. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.
*Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Horoskop 2014: Karty tarota ostrzegają [PRZEPOWIEDNIE NA 2014]
*Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]
*Urlop macierzyński 2014 [ZASADY I TERMINY: URLOP RODZICIELSKI]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?