Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta. Męska rzecz

KAP
Panowie jedzący śniadania są mniej zagrożeni otyłością
Panowie jedzący śniadania są mniej zagrożeni otyłością 123rf
Tylko niespełna połowa panów je śniadanie

Jak zaczynają dzień mężczyźni w Polsce? Na pewno nie od śniadania, które przed pracą spożywa tylko 48 proc. panów! A to właśnie brak tego posiłku powoduje obniżenie sprawności umysłowej, utrudnia utrzymanie prawidłowej wagi, czy powoduje częstsze zapadanie na choroby serca. O tym jak powinno wyglądać śniadanie panów, przypominają organizatorzy ogólnopolskiego programu "Śniadaniowa Klasa".

Śniadanie to zastrzyk energii na długie godziny w pracy. Posiłek ten poprawia nastrój i koncentrację, przyspiesza proces myślenia. Jego brak spowalnia przemianę materii, co w dalszej perspektywie prowadzi do problemów z utrzymaniem prawidłowej wagi, zwiększa ryzyko zachorowań na chorobę wieńcową serca, powstawanie nowotworów oraz cukrzycy.

- Poszczenie od rana spowoduje, że podczas kolejnych posiłków zjemy więcej, a wieczorem sięgniemy po kaloryczną kolację, co przy spowolnionym metabolizmie kończy się przybraniem na wadze - wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz, technolog żywności z Z.T. "Bielmar", organizatora programu "Śniadaniowa Klasa". - Spożywanie śniadań pomoże w obniżeniu kortyzonu, hormonu wspierającego odkładanie się tłuszczu w okolicach brzucha, którego poziom rano jest największy. Mężczyźni, którzy regularnie jedzą posiłki o poranku, są o 12 proc. mniej zagrożeni otyłością!

Propozycja pełnowartościowego śniadania dla mężczyzny

Pełnowartościowym pierwszym i drugim śniadaniem dla mężczyzny będzie zdrowa kanapka. Nie tylko z serem i wędliną, ale również z grillowanym kurczakiem, pastami rybnymi (np. z makrelą, tuńczykiem), jajecznymi lub warzywnymi. Powinna być przygotowana na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które doda energii, a także posmarowaną dobrym tłuszczem roślinnym. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach śniadania. Obowiązkowo należy dodać warzywa (np. sałatę, rukolę, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora). Dla urozmaicenia kanapkę można podać na ciepło w formie tostów.

Kanapka z indykiem na ciepło

Składniki:
pieczywo,
margaryna śniadaniowa,
kilka plasterków pieczonego indyka,
sałata, roszponka,
żurawina ze słoiczka,
ser (np. camembert, brie, kozi pleśniowy),
opcjonalnie: majonez.

Przygotowanie:

Pieczywo przekroić na pół, posmarować margaryną lub cienką warstwą majonezu. Na jednej połówce położyć sałatę, dodać plasterki mięsa, ser, żurawinę, przykryć roszponką i drugą kromką pieczywa. Następnie wstawić do piekarnika na kilka minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!