Spis treści
Opieńka w lesie może narobić szkód
- Opieńka to nie tylko smaczny grzyb, zwłaszcza jako farsz w pierogach. To także… największy organizm na świecie – piszą w mediach społecznościowych Lasy Państwowe.
Okazuje się, że mało kto wie, że plecha i ryzomorfy mogą przerastać wiele metrów kwadratowych gleby. Skupiska opieniek szkodzą także lasom – doprowadzają do zgnilizny korzeni drzew.
Gdzie spotkać opieńki?
Jeszcze w latach 80. mówiło się o jednym gatunku opieniek, dziś funkcjonuje ich kilka, choć niełatwo je odróżnić na pierwszy rzut oka. Jak podaje portal grzyby.pl najlepiej zwracać uwagę na włókna na kapeluszu, ilość owocników w wiązce, łuski na spodzie pierścienia oraz podłoże.
- Opieńki to grzyby bardzo pospolite. Wyrastają masowo, zwłaszcza jesienią, na martwym drewnie i na porażonych drzewach, zarówno liściastych jak i iglastych, jako słaby pasożyt (atakują osłabione drzewa, zwłaszcza rosnące w nieodpowiednich dla nich siedliskach) lub silniejszy patogen – czytamy na stronie ekspertów.
Najbardziej popularne są opieńki miodowa i ciemna
Nie bez powodu leśnicy nazwali je szkodnikiem. Opieńki w znacznym stopniu doprowadzają do obumierania drzew. Występują na pniach, konarach i gałęziach drzew zarówno liściastych, jak i iglastych.
- W polskich lasach występuje 5 gatunków opieniek – północna, maczugowata, żółtotrzonowa, miodowa i ciemna – informuje Nadleśnictwo Karwin.
Największą ekspansję ma ta ciemna, a w kraju równie popularna jest miodowa. Trzeba pamiętać, że w przypadku ciemnej jada się wyłącznie kapelusze. To, co je różni, to przede wszystkim kolor. Opieńki miodowe mają złocisty kolor, wysuszoną powierzchnię, zaś ciemne wpadają barwą w brąz, można dostrzec łuski. W sprzedaży od prywatnych zbieraczy kilogram opieniek można dostać za 20-30 złotych. Grzybki można suszyć lub marynować.
Z czym można pomylić opieńki?
Wielu grzybiarzy ceni sobie opieńki, ale przy ich zbieraniu trzeba uważać. Podstawowa zasada – nigdy nie jemy ich na surowo. Dopiero po obróbce nadają się do konsumpcji. Podobnie, jak przy innych grzybach, te także mają swoich leśnych „bliźniaków”. Najbardziej znana jest maślanka wiązkowa – wizualnie bardzo podobna do opieniek. Kolor określa się jako siarkowożółty, jej trzon jest cieńszy i nie ma nic w środku. Maślanek nie zalicza się do grzybów śmiertelnie trujących, jednak ich spożycie mocno narusza układ trawienny – pojawiają się mdłości, biegunka, bóle brzucha. Doświadczeni grzybiarze mówią też, że z opieńką można pomylić łuskwiaka nastroszonego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Mohito - Sukienka maxi w panterkę - Kremowy
Sukienka maxi w panterkę
kup teraz

Mohito - Elegancka czarna sukienka mini - Czarny
Elegancka czarna sukienka mini
kup teraz

Mohito - Swetrowa sukienka mini z golfem - Kremowy
Swetrowa sukienka mini z golfem
kup teraz

Mohito - Sukienka mini z długim rękawem - Różowy
Sukienka mini z długim rękawem
kup teraz

Mohito - Wzorzysta sukienka mini z długim rękawem - Czarny
Wzorzysta sukienka mini z długim rękawem
kup teraz

Mohito - Wzorzysta sukienka koszulowa mini - Wielobarwny
Wzorzysta sukienka koszulowa mini
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym