Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy majonez przyda się do wielu wielkanocnych dań. Jak go zrobić i z czego? Te przepisy gospodyń wiejskich musisz znać

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Bazą są jajka, niektórzy dodają całe, niektórzy tylko żółtka. Ubijanie ich z innymi składnikami tworzy pianę, która gęstnieje i znana jest pod nazwą majonezu.
Bazą są jajka, niektórzy dodają całe, niektórzy tylko żółtka. Ubijanie ich z innymi składnikami tworzy pianę, która gęstnieje i znana jest pod nazwą majonezu. 123rf/volff
Jak zrobić tradycyjny majonez w domu? Na wsiach niektóre gospodynie korzystają tylko z własnoręcznie ubitej masy. To dodatek do sałatek, kanapek i dań nie tylko od święta. Majonez, podobnie jak musztarda czy ketchup, regularnie gości na polskich stołach. Przy okazji Wielkanocy w wielu domach trwa dyskusja, która firma robi najlepszy majonez w słoiku. Niepotrzebnych sporów można uniknąć. Po co kupować, skoro można samemu zrobić gotowca? Przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych składników. Oto przepisy.

Spis treści

Domowy majonez na każdy dzień. Przygotowanie jest proste

Dla niektórych proces produkcji majonezu może wydawać się skomplikowany. W końcu łatwiej pójść do sklepu i kupić słoiczek „na raz”. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka produktów, które każdy ma w domu i nieco siły. Tradycyjnie na wsiach majonez ubija się ręcznie, istnieje jednak wygodniejsza opcja – blender.

Nie istnieje jeden idealny przepis na majonez, w zależności od proporcji, techniki i regionu sposoby przygotowania są różne. Warto jednak próbować robić swój produkt, daje nam to gwarancję świeżego i naturalnego smaku przez cały rok. Majonez nie jest bowiem wyrobem sezonowym, można go ubić niezależnie od pory roku.

Nie ma Wielkanocy bez majonezu

Największy jednak popyt na majonez zaczyna się w okresie wielkanocnym. Nie ma jaj i sałatki jarzynowej bez białego kremu. Większość sklepowych słoików jest mocno zagęszczona, intensywna w smaku i kolorze. Wariant domowy pozwala stworzyć produkt lekki, o naturalnym zabarwieniu.

Warto pamiętać, że majonez nie jest produktem, który długo poleży w lodówce.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygląd majonezu. Jeśli widoczne są zmiany w kolorze, konsystencji oraz zapachu, to nie powinniśmy go spożywać, przypomina Strona Kuchni.

Te składniki to podstawa

Bazą do wykonania majonezu są jaja, olej i musztarda. To one tworzą konsystencję produktu. Niektórzy wbijają całe jaja, niektórzy same żółtka. Reszta składników odpowiada za smak. Co istotne – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, zatem warto wyjąć je wcześniej. Jak się za to zabrać? Przypominamy wiejskie przepisy z ubiegłego roku.

Przepisy prosto od gospodyń wiejskich. Tak zrobisz tradycyjny majonez

Koło Gospodyń Wiejskich w Duczkach

Składniki:

  • 1 świeże jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu domowego jabłkowego lub innego jasnego,
  • szklanka oleju,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • odrobina kurkumy.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Uruchamiamy urządzenie i czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.

Koło Gospodyń Wiejskich Annopole Nowe

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • kieliszek oleju,
  • łyżeczka octu,
  • sól i szczypta cukru do smaku.

Przygotowanie: 5 żółtek ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kropelce kieliszek oleju i łyżeczkę octu, do smaku sól i szczypta cukru. Ucieramy powoli, aby się nie zwarzyło. Gdyby tak się stało, to w drugie naczynie przekładamy łyżkę po łyżce i ucieramy.

Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowanki”

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • łyżeczka musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • ¼ l oleju,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawić solą i pieprzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Raport WEI: Samochód konkurencyjny względem zbiorkomu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowy majonez przyda się do wielu wielkanocnych dań. Jak go zrobić i z czego? Te przepisy gospodyń wiejskich musisz znać - Strefa Agro