MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Doskonałe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Sprawdzony przepis na dużą blachę ciasta. W sierpniu mogłabym jeść je codziennie

Karolina Głogowska
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to niezawodny deser na lato
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to niezawodny deser na lato 123rf/thepiwko/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to najlepszy deser, jaki możesz podać w sezonie na śliwki. Delikatne ciasto z aromatem wanilii oraz śliwki z dodatkiem cynamonu i kakao razem smakują fenomenalnie. Z pewnością będziesz wracać do tego przepisu nieraz, tak samo jak ja.

W skrócie:

Mam dla ciebie bardzo prosty i sprawdzony przepis na to niezawodne kruche ciasto ze śliwkami. Zawsze się udaje, jego zrobienie zajmuje kilka chwil, a efekt jest za każdym razem wspaniały. Mam swój wypróbowany wielokrotnie sposób na kruche ciasto. Dodaję do niego same żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Dzięki temu jest delikatne i nie kruszy się tak bardzo. Dodatek cukru wanilinowego nadaje łagodnego aromatu, który idealnie pasuje do śliwek. Z kolei owoce posypuję cynamonem i odrobiną kakao. Musisz spróbować, to niebo w ustach. Kruche ciasto ze śliwkami jest wyborne do popołudniowej kawy lub herbaty czy po niedzielnym obiedzie. Najlepiej smakuje jedzone z bliskimi. Uśmiech na ich twarzach jest bezcenny.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką – przepis na dużą blachę

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: duża blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 4 żółtka,

  • pół szklanki cukru drobnego,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • kostka zimnego masła,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 kg śliwek,

  • łyżeczka cynamonu,

  • łyżeczka kakao,

  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką?

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce posyp cukrem, cynamonem, kakao i odstaw.

  2. W misce umieść oba rodzaje mąki i dodaj schłodzone, pokrojone masło. Siekaj nożem.

  3. Następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Wyrób ciasto i podziel je na dwie części. Każdą zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  4. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.

  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i jedną część rozwałkuj.

  6. Blachę wysmaruj masłem i połóż rozwałkowaną część ciasta.

  7. Śliwki odsącz z soku i wyłóż na ciasto. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta.

  8. Piecz 35-40 minut, aż wierzch ciasta zrobi się rumiany.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni