Dynia - fajne przepisy na potrawy z dynią, przygotujesz z niej nie tylko zupę, przetwory i ciasto. Dynia ma wielki potencjał

hanna wieczorek
hanna wieczorek
Dynia jest warzywem wszechstronnym, lekko słodki smak pozwala na przygotowanie z niej deserów (choćby ciast), ale możemy pokusić się o wykorzystanie jej w wytrawnych sałatkach, zapiekankach i oczywiście zupach. Przy tym warto pamiętać, że tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Poza tym dynia to prawdziwe zagłębie witamin i minerałów (np. witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C oraz sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza). Przekonajcie się Państwo sami, co można wyczarować w kuchni z dyni. Smacznego!

Co roku dowiadujemy się, że został pobity kolejny dyniowy rekord. Największa dynia świata, wyhodowana przez Belga Mathiasa Willemijnsa, ważyła 1190,49 kg! Przy niej polska rekordzistka o wadze 839,6 kilogramów, nie robi wielkiego wrażenia. Jednak dynie olbrzymie nie na wiele przydadzą się nam w kuchni, zwykle kończą jako pasza dla zwierząt. Dla naszych, kulinarnych, celów znacznie lepsze będą mniejsze warzywa. Oprócz innych zalet mają i tę, że często nie trzeba ich nawet obierać ze skórki. Tyle tytułem wstępu, teraz przepisy.

Pieczona dynia

Składniki:

  • niewielka dynia (najlepiej hokkaido)
  • 8 łyżek oliwy
  • 150 g tartego, np. grana padano lub dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej wędzonej papryka (w proszku)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Umytą dynię przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona i kroimy na plastry (razem ze skórką) o grubości około jednego centymetra.
  2. Oliwę mieszamy z czosnkiem i wędzoną papryką. Przygotowane plastry dyni nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem oraz oliwą.
  3. Tak przygotowaną dynię zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza około 20 minut (do momentu, aż się zacznie rumienić).
  4. Zrumienioną dynię posypujemy tartym serem i pieczemy chwilę, do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni (to mniej więcej połowa dyni bez pestek i skóry)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • sól, pieprz oraz jeśli ktoś lubi imbir
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Dynię trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce mieszamy oliwę z jajkami, solą i pieprzem. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodajemy dynię, mieszamy i na koniec dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
  3. Kiedy ciasto na placki jest gotowe, rozgrzewamy na patelni olej, i łyżka nakładamy niewielką ilość ciasta. Placuszki smażymy z obu stron przez około dwie minuty.
  4. Podawać możemy z jogurtem, serkiem wiejskim lub pikantnym sosem.

Słodkie racuchy z dyni

Składniki:

  • 200 g pure z upieczonej dyni
  • 25 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania pure z dyni: dynię obieramy, wydrążamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki i przez 20 minut zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Kiedy będzie miękka, wyjmujemy z piekarnika i blendujemy. 200 g odkładamy na placuszki, resztę przekładamy do słoiczków (jeśli pure chcemy dłużej przechować, trzeba je poddać pasteryzacji).
  2. Pure na placuszki mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem. Do ciasta stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, możemy zacząć smażyć placki.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron przez około 3 minuty. Pamiętajmy, że racuchy urosną podczas smażenia.
  4. Racuchy podajemy z cukrem pudrem lub konfiturami.

Zapiekanka z dyni i makaronu

Składniki:

  • 500 g drobnego makaronu, np. muszelek
  • 200 ml śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • połowa niewielkiej dyni (najlepiej hokkaido)
  • 2 jajka
  • tarty żółty ser np. grana padano, dziugas
  • sól, pieprz, szczypta ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy (3-5 minut) we wrzącej, osolonej wodzie.
  2. Umytą paprykę (bez pestek) kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z podgotowanym makaronem.
  3. Śmietanę mieszamy z czosnkiem (posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, dodajemy do dyni z makaronem, doprawiamy solą i pieprzem i papryką, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, a na koniec wsypujemy tarty ser i jeszcze raz mieszamy.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy dziesięć minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Łatwe ciasto z dyni

Składniki:

  • 300 g startego na tarce o małych oczkach miąższu z dyni (obranej i bez pestek)
  • 430 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 ml roztopionego i ostudzonego masła
  • 200 g cukru
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • garść posiekanych orzechów oraz suszonej żurawiny

Wykonanie:

  1. Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny – w jednej misce mieszamy mokre składniki, drugie suche i niezbyt dokładnie mieszamy. W pierwszej misce ubijamy jaja z cukrem, kiedy dobrze się "spienią" wlewamy cienką strużką roztopione masło, a następnie startą dynię. W drugiej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę.
  2. Mieszamy mokre i suche składniki, wylewamy do foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką).
  3. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza, sprawdzamy czy jest gotowe przeprowadzając "test suchego patyczka. Studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Przepis na kokosanki

Wideo

Materiał oryginalny: Dynia - fajne przepisy na potrawy z dynią, przygotujesz z niej nie tylko zupę, przetwory i ciasto. Dynia ma wielki potencjał - Gazeta Wrocławska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marta Kowalewska

Witam! Greta, blender Storm Philipiak Milano High Speed ma moc 1000 W.

Pozdrawiam, Marta Kowalewska

Online Ekspert marki PHILIPIAK

g
greta

Blendowana zupa bardzo dobry pomysł. Sama szukam dobrego blendera. Taki blender Milano Storm to jaką ma moc?

K
Katarzyna

Dynia rzeczywiście jest uniwersalnym warzywem z którego można zrobić wiele ciekawych dań czy przystawek. Ja zwłaszcza cenię sobie konfitury z dyni oraz zupkę krem z grzankami którą się wręcz zajadamy. Warzywo to łatwo poddaje się obróbce a ja do dwoich dań używam blendera Milano Storm.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3