Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia - proste przepisy na potrawy z dynią, przygotujesz z niej nie tylko zupę, przetwory i ciasto. Zobacz sprawdzone przepisy na dynię

Hanna Wieczorek-Ferens
Hanna Wieczorek-Ferens
Ostra sałatka z dyni, batatów i koziego sera
Ostra sałatka z dyni, batatów i koziego sera Pixabay
Dynia jest warzywem wszechstronnym, lekko słodki smak pozwala na przygotowanie z niej deserów (choćby ciast), ale możemy pokusić się o wykorzystanie jej w wytrawnych sałatkach, zapiekankach i oczywiście zupach. Przy tym warto pamiętać, że tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Poza tym dynia to prawdziwe zagłębie witamin i minerałów (np. witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy PP i C oraz sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza). Przekonajcie się Państwo sami, co można wyczarować w kuchni z dyni. Smacznego!

Co roku dowiadujemy się, że został pobity kolejny dyniowy rekord. Największa dynia świata, wyhodowana przez Belga Mathiasa Willemijnsa, ważyła 1190,49 kg! Przy niej polska rekordzistka o wadze 839,6 kilogramów, nie robi wielkiego wrażenia. Jednak dynie olbrzymie nie na wiele przydadzą się nam w kuchni, zwykle kończą jako pasza dla zwierząt. Dla naszych, kulinarnych, celów znacznie lepsze będą mniejsze warzywa. Oprócz innych zalet mają i tę, że często nie trzeba ich nawet obierać ze skórki. Tyle tytułem wstępu, teraz przepisy.

Pieczona dynia

Składniki:

  • niewielka dynia (najlepiej hokkaido)
  • 8 łyżek oliwy
  • 150 g tartego, np. grana padano lub dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej wędzonej papryka (w proszku)
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Umytą dynię przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona i kroimy na plastry (razem ze skórką) o grubości około jednego centymetra.
  2. Oliwę mieszamy z czosnkiem i wędzoną papryką. Przygotowane plastry dyni nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem oraz oliwą.
  3. Tak przygotowaną dynię zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza około 20 minut (do momentu, aż się zacznie rumienić).
  4. Zrumienioną dynię posypujemy tartym serem i pieczemy chwilę, do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni (to mniej więcej połowa dyni bez pestek i skóry)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • sól, pieprz oraz jeśli ktoś lubi imbir
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Dynię trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. W misce mieszamy oliwę z jajkami, solą i pieprzem. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodajemy dynię, mieszamy i na koniec dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy.
  3. Kiedy ciasto na placki jest gotowe, rozgrzewamy na patelni olej, i łyżka nakładamy niewielką ilość ciasta. Placuszki smażymy z obu stron przez około dwie minuty.
  4. Podawać możemy z jogurtem, serkiem wiejskim lub pikantnym sosem.

Słodkie racuchy z dyni

Składniki:

  • 200 g pure z upieczonej dyni
  • 25 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Zaczynamy od przygotowania pure z dyni: dynię obieramy, wydrążamy pestki, kroimy na niewielkie kawałki i przez 20 minut zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Kiedy będzie miękka, wyjmujemy z piekarnika i blendujemy. 200 g odkładamy na placuszki, resztę przekładamy do słoiczków (jeśli pure chcemy dłużej przechować, trzeba je poddać pasteryzacji).
  2. Pure na placuszki mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem, cukrem. Do ciasta stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, możemy zacząć smażyć placki.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placki z obu stron przez około 3 minuty. Pamiętajmy, że racuchy urosną podczas smażenia.
  4. Racuchy podajemy z cukrem pudrem lub konfiturami.

Zapiekanka z dyni i makaronu

Składniki:

  • 500 g drobnego makaronu, np. muszelek
  • 200 ml śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • połowa niewielkiej dyni (najlepiej hokkaido)
  • 2 jajka
  • tarty żółty ser np. grana padano, dziugas
  • sól, pieprz, szczypta ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy (3-5 minut) we wrzącej, osolonej wodzie.
  2. Umytą paprykę (bez pestek) kroimy na niewielkie kawałki i mieszamy z podgotowanym makaronem.
  3. Śmietanę mieszamy z czosnkiem (posiekanym lub przeciśniętym przez praskę, dodajemy do dyni z makaronem, doprawiamy solą i pieprzem i papryką, mieszamy, dodajemy jajka, mieszamy, a na koniec wsypujemy tarty ser i jeszcze raz mieszamy.
  4. Tak przygotowaną zapiekankę przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy dziesięć minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Łatwe ciasto z dyni

Składniki:

  • 300 g startego na tarce o małych oczkach miąższu z dyni (obranej i bez pestek)
  • 430 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 ml roztopionego i ostudzonego masła
  • 200 g cukru
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • garść posiekanych orzechów oraz suszonej żurawiny

Wykonanie:

  1. Ciasto przygotowujemy podobnie jak muffiny – w jednej misce mieszamy mokre składniki, drugie suche i niezbyt dokładnie mieszamy. W pierwszej misce ubijamy jaja z cukrem, kiedy dobrze się "spienią" wlewamy cienką strużką roztopione masło, a następnie startą dynię. W drugiej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę.
  2. Mieszamy mokre i suche składniki, wylewamy do foremki (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką).
  3. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Celsjusza, sprawdzamy czy jest gotowe przeprowadzając "test suchego patyczka. Studzimy ciasto w lekko uchylonym piekarniku.
  4. Podajemy posypane cukrem pudrem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dynia - proste przepisy na potrawy z dynią, przygotujesz z niej nie tylko zupę, przetwory i ciasto. Zobacz sprawdzone przepisy na dynię - Gazeta Wrocławska