Bogata w witaminy A, B, magnez, potas, niskokaloryczna, o specyficznym, ale głębokim smaku. Idealna do kuchni rodzinnej, codziennej oraz dietetycznej. Praktycznie każda część dyni może być wykorzystana – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.
To też może Cię zainteresować
Dynia nie tylko w Halloween
Dynia od lat to symbol amerykańskiego Halloween, służy nie tylko do jedzenia, ale też dekoracji. W Europie warzywo pojawiło się w XVI wieku. Dynia na dobre powinna zagościć w naszej kuchni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Od lat hitem jest dynia hokkaido z Dalekiego Wschodu. Dostępna w sklepach oraz punktach ze zdrową żywnością jest prosta w przygotowaniu. Mała, wielkości jabłka czy cebuli, nada się na przekąskę lub frytki.
Przepisy z dyni królują jesienią
Dynia sama w sobie ma specyficzną gorycz, którą warto podbić odpowiednimi przyprawami. Warzywo doskonale komponuje się z nutami cytrusowymi, kokosowymi, a pikanterii dodają przyprawy – imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon. W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów, które zaskoczą nawet wybredne podniebienia.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?