Dzień czekolady: jedne z życia wzięte, inne naciągane - jednak bawią do łez. Zobacz najlepsze memy w sieci!

Barbara Romańczuk
Barbara Romańczuk
Udostępnij:
Mleczna, gorzka, biała, rubinowa, z dodatkami lub bez – czekolada w swoich najróżniejszych odsłonach ma swój światowy dzień 7 lipca. W Polsce krajowo dzień czekolady, przypada 12 kwietnia, jednak święto tej słodyczy można obchodzić niemal codziennie, zgodzicie się? Gdyby nie czekolada nasze życie, cóż... Nie byłoby takie słodkie! A co na temat czekolady przytaczane jest w memach? Zobaczcie sami!

Krajowy dzień czekolady obchodziliśmy już 12 kwietnia, dzisiaj wypada Światowy Dzień Czekolady, jednak to nie koniec! 4 września mamy w Polsce czekoladowe święto związane z rodzimą marką E. Wedel - jest więc wiele okazji do łasuchowania.

A wiecie, że czekolada jest zdrowsza niż mogłoby się wydawać? Działa przeciwzapalnie i poprawia samopoczucie - amerykańscy naukowcy opublikowali badanie, które potwierdza, że czekolada jest dobra! Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Która czekolada jest najlepsza?

Cóż... O gustach się nie dyskutuje, każdy z nas preferuje ją w innej postaci. Jednak za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Najwięcej zwolenników ma jednak czekolada mleczna, która jest pyszna nie tylko saute, ale również w połączeniu z różnorakimi bakaliami. Czekolada z całymi orzechami to majstersztyk i można się łatwo rozgrzeszyć za zjedzenie nawet całej tabliczki za jednym zamachem, bo orzechy to przecież samo zdrowie, prawda?

Biała czekolada i czekolada rubinowa - czy to faktycznie czekolada?

Biała czekolada wzbudza ogromne kontrowersje i dyskusje, ponieważ jest tak na prawdę ulepkiem cukru z dodatkiem kakao. Jednak zmysłowa kremowa konsystencja białej czekolady i jej smak ma wielu zwolenników.

Rubinowa czekolada - czym właściwie jest? Czekolada rubinowa jest gładka i kremowa. Konsystencja to coś pomiędzy czekoladą mleczną i białą. Do jej wyrobu użyto ziarno kakao pochodzące z kakaowców rosnących u Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii, z którego w wyniku określonego procesu przetwarzania produkuje się różową czekoladę.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

PISM: Zawieszenie konfliktu Kosowo-Serbia. Szybka reakcja USA i UE

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie