Krajowy dzień czekolady obchodziliśmy już 12 kwietnia, dzisiaj wypada Światowy Dzień Czekolady, jednak to nie koniec! 4 września mamy w Polsce czekoladowe święto związane z rodzimą marką E. Wedel - jest więc wiele okazji do łasuchowania.
A wiecie, że czekolada jest zdrowsza niż mogłoby się wydawać? Działa przeciwzapalnie i poprawia samopoczucie - amerykańscy naukowcy opublikowali badanie, które potwierdza, że czekolada jest dobra! Ciemna czekolada zawiera flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.
Która czekolada jest najlepsza?
Cóż... O gustach się nie dyskutuje, każdy z nas preferuje ją w innej postaci. Jednak za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Najwięcej zwolenników ma jednak czekolada mleczna, która jest pyszna nie tylko saute, ale również w połączeniu z różnorakimi bakaliami. Czekolada z całymi orzechami to majstersztyk i można się łatwo rozgrzeszyć za zjedzenie nawet całej tabliczki za jednym zamachem, bo orzechy to przecież samo zdrowie, prawda?
Biała czekolada i czekolada rubinowa - czy to faktycznie czekolada?
Biała czekolada wzbudza ogromne kontrowersje i dyskusje, ponieważ jest tak na prawdę ulepkiem cukru z dodatkiem kakao. Jednak zmysłowa kremowa konsystencja białej czekolady i jej smak ma wielu zwolenników.
Rubinowa czekolada - czym właściwie jest? Czekolada rubinowa jest gładka i kremowa. Konsystencja to coś pomiędzy czekoladą mleczną i białą. Do jej wyrobu użyto ziarno kakao pochodzące z kakaowców rosnących u Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii, z którego w wyniku określonego procesu przetwarzania produkuje się różową czekoladę.
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?