Projekt „Smaki Regionów” promuje kuchnie regionalne w Polsce. Widzowie Dzień Dobry TVN mogli już zobaczyć odcinki poświęcone kuchni małopolskiej i kuchni z Wielkopolski. Teraz czas na kuchnię śląską.
"Dziennik Zachodni" kuchnię regionalną promuje i pokazuje od lat publikując dodatki poświęcone przepisom nadesłanym przez panie z kół gospodyń wiejskich czy też lokalnych oraz regionalnych restauratorów i szefów kuchni. Niezmiennie cieszą się one dużą popularnością.
Kuchnia śląska to nie tylko nudelzupa (rosół z makaronem) oraz rolada, kluski śląskie i modro kapusta. To także zupy, sałatki i desery. Szpajza, puszysty krem z jajek i cukru, jest nazywana śląskim tiramisu - ze względu na swą lekkość.
Więcej o śląskiej kuchni i jej znaczeniu dla Ślązaków opowiemy 9 grudnia w programie Dzień Dobry TVN. Zapraszamy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?