Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Dzień Placków Ziemniaczanych. 2 grudnia, w ich święto, obowiązuje Was przynajmniej jedna porcja. To na obiad czy kolację? Kiedy jemy?

Aneta Kasprzyk
Aneta Kasprzyk
Co jeszcze, oprócz bigosu i schabowego kochają Polacy? Placki ziemniaczane! Właśnie tak, to dzisiaj przypada ich święto. Uwielbiamy je wszyscy.
Co jeszcze, oprócz bigosu i schabowego kochają Polacy? Placki ziemniaczane! Właśnie tak, to dzisiaj przypada ich święto. Uwielbiamy je wszyscy. Paczaizm, jeja, memy.pl, kwejk, obrazkowo
Starte ziemniaki, czosnek, jajko... To fragment listy składników na coś pysznego! Kto uwielbia placki ziemniaczane, łapka w górę. 2 grudnia przypada ich święto, zatem dzisiaj obowiązuje Was przynajmniej jedna porcja tego prostego, smacznego dania.

Co dzisiaj macie na obiad? Nie mówcie, że nie będą to placki. 2 grudnia obowiązkowa jest co najmniej jedna porcja, wszak właśnie tego dnia przypada ich święto!

Dzień Placków - dzisiaj obowiązkowa porcja

Nie tylko pierogi, schabowy i bigos. Co jeszcze kochają Polacy? Placki ziemniaczane! Właśnie tak, to dzisiaj przypada ich święto. Obchodziliśmy je 13 listopada, ale że uwielbiamy je wszyscy, pod hasłem Dzień Placka, dziś 2 grudnia znów możemy celebrować ten przysmak bez specjalnego liczenia kalorii. Panowie preferują zazwyczaj wersję z gulaszem po węgiersku, z dodatkiem mięsa wołowego, wieprzowego, ogórków, papryki i gęstego, aromatycznego sosu. Jedni smażą je z dodatkiem cebuli, czosnku. Inni nie tolerują tych składników w plackowej masie. Panie na diecie fit jadają je z ziołami, kleksem jogurtu i szczypiorkiem. A dzieci? Wiadomo. Kto nie znałby najpopularniejszego i jednocześnie najprostszego sposobu podania tego dania, jeszcze gorące, posypane cukrem.

Placki ziemniaczane to wynalazek kuchni polskiej

Warto podkreślić, że jest to nasz rodzimy wynalazek. Placki ziemniaczane wywodzą się z polskiej kuchni chłopskiej. To smaczne, sycące, łatwe do przygotowania danie jest jednocześnie tanie i nie wymaga wielu składników. Dawniej zastępowało chleb, a pomysły na dodatek mięsnego czy warzywnego sosu lub tłustej okrasy to zdecydowanie wersje nie tylko późniejsze, ale i „bogatsze”. Pierwsze przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem pojawiły się w XVII wieku w Stoczku Warmińskim. Wówczas placki ziemniaczane wykonywano z tartych ziemniaków, cebuli, mąki i jaj. Dodawano do nich jedynie sól i pieprz.

Placki ziemniaczane są dobrym źródłem witaminy C, współodpowiedzialnej za tworzenie kolagenu oraz witaminy B6, która pomaga w złagodzeniu stresu i napięcia. Za sprawą ziemniaków znajdziemy w nich także miedź, fosfor, żelazo i potas, zapewniający prawidłową pracę serca. Możliwość jedzenia ich w każdej wersji, czyli na słodko, na słono, z sosem i bez dodatków czyni je daniem uniwersalnym. Dodatkowo błyskawicznie można je przygotować. To pyszna, tania potrawa. Świetnie sprawdzi się jako element dania obiadowego, ale i podwieczorku lub kolacji. 2 grudnia w ich święto dopuszczalne są każde ilości i wszelkie kombinacje smakowe z plackiem ziemniaczanym w roli głównej. W jaki sposób Wy je przyrządzacie?

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera