Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś ostatki! Będą królować śledzie. Oto sprawdzone przepisy na pyszne śledziki!

MP
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb pixabay
W tym roku ostatki przypadają we wtorek, 5 marca. To już ostatni dzień karnawału, tak zwany śledzik. Skąd ta nazwa? Dlaczego śledzik? Jak go zrobić szybko i smacznie? Czytajcie!

Śledzik (ostatki) przypada w tym roku 5 marca. Na prywatnych czy firmowych imprezach serwowane będą potrawy ze śledzi, a czasem też z innych ryb.

A co potem? Popielec. Jutro Środa Popielcowa dawniej tzw. Wstępna Środa. Początek 40-dniowego okres Wielkiego Postu przed Wielkanocą.

CZYTAJCIE TEŻ:
Słów kilka o śląskich tradycjach

Ale wróćmy do ostatków. Śledzie będą królować. I dobrze, bo są dobre na wszystko. Nawet na depresję.

Nic dziwnego, że na początek postu nasi przodkowie wybierali śledzie. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), czyli tych obniżających poziom cholesterolu we krwi i poprawiających ciśnienie tętnicze, ale też witaminy A (wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, działa przeciwnowotworowo), D (wzmacnia kości), B – B1, B2, B6 i B12 (wzmacniają układ nerwowy). No i śledzie dostarczają nam też jodu, wapnia i białka. Mają fosfor, magnez, żelazo, fluor, siarkę, potas i mangan.

Zobaczcie:

Mikołaj Rej o śledziach:

Śledzie można przyrządzać w zalewie octowej, w oleju z cebulą, po grecku, francusku, duńsku, norwesku, kujawsku, żydowsku, turecku, skandynawsku, szwedzku, fińsku, śląsku, a nawet po egipsku, libańsku.

A oto kilka wypróbowanych przepisów na potrawy ze śledzi:

Śledzie w marchewce

  • 1 kg śledzi marynowanych,
  • 6 sporych marchewek,
  • olej.

Śledzie pokroić w większe kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę, wymieszać i dolać tyle oleju, aby marchewka nie była sucha i nie przypalała się. Dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając. Następnie ostudzić. Nie doprawiać jej żadnymi przyprawami, nie solić. Układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę, zakryć szczelnie słoik i odstawić do lodówki.

Szwedzkie matiesy

  • 8 filetów śledziowych,
  • 2 jabłka,
  • po 1/2 szklanki słodkiej i kwaśnej śmietany,
  • 1/2 cebuli,
  • 10 dag borówek ze słoiczka,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1 cytryna
  • po 140 ml wody mineralnej i mleka,
  • sól, cukier, pieprz,
  • 2 cebule.

Filety zalej wodą i mlekiem, odstaw na 3 godziny. Wykrój z jabłek po 4 ładne plasterki, skrop je sokiem z cytryny i ułóż po 2 na talerzyku. Śledzie osącz, zwiń w rulonik, ułóż na plasterkach jabłek. Śmietanę słodką ubij na sztywno, dodaj startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem polej śledzie, na wierzchu ułóż porcję borówek. Udekoruj krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem. Podawaj z białym chlebem.

Śledzie w cebuli

  • 0,5 kg wymoczonych w mleku płatów matiasów,
  • 4 średnie cebule,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżeczka vegety,
  • 0,5 łyżeczki cukru i pieprz.

Śledzie pokroić na kawałki. Ułożyć w salaterce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na słomkowy kolor. Dodać keczup i resztę przypraw. Dusić około 2 minut. Po wystudzeniu zalać ułożone w salaterce śledzie.

Śledzie po kaszubsku

  • 1 kg śledzi mrożonych niesolonych,
  • 1 szk. wody,
  • 3/4 szk. octu,
  • 1/2 szk. oleju,
  • 4 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • koncentrat pomidorowy (ok. 200g)
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego.

Wszystkie składniki (oprócz śledzi ) umieścić w garnku z pokrojoną w paski cebulą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 4 minuty. Następnie dodać pokrojone w dzwonki śledzie i od momentu zagotowania gotować jeszcze 6 minut. Wystudzić i podawać przystrojone zieloną pietruszką.

Szybkie śledzie korzenne

  • opakowanie matiesów w oleju,
  • goździki,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • czarny pieprz,
  • cynamon

Śledzie dokładnie osączyć z oleju (można użyć papierowych ręczników). ułożyć na półmisku i pokroić na równe dzwonka. W moździeżu ubić razem grubo kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę kolendry, kilka szczypt czarnego ziarnistego pieprzu. Śledzie posypać odrobiną cynamonu a następnie mieszanką przypraw z moździeża. Odstawić na kwadrans, podawać z kawałkami chleba lub bułki.

Śledzie „pod futrem":

  • 600 gramów śledzia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 średni burak
  • 180 gramów majonezu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu

Oczyścić i pokroić cebulę do oddzielnej miski. Zalać octem. Śledzie oczyścić ze skóry i ości, pokroić na małe kawałki.
Ugotować jajka na twardo. Marchew, ziemniaki w mundurkach i buraki musimy gotować osobno, by buraki nie zafarbowały pozostałych warzyw. Zetrzeć jajka, marchew, ziemniaki i buraczki na grubej tarce. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub misce w następującej kolejności: ziemniaki, śledź i cebula, jaja, marchew, buraki. Na dnie naczynia (na całej jego szerokości) umieszczamy jako pierwszą warstwę - tarte ziemniaki, które smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy śledzie i marynowane cebulki, które również delikatnie smarujemy majonezem. Na to kładziemy warstwę jajek, marchwi i znów przekładamy je majonezem. Ostatnia warstwa - to buraczki, które można udekorować majonezem, pozostałymi jajkami lub ziołami. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

Smacznego!

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

500 Plus od pierwszego dziecka i "13" dla emerytów

TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!