Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty Czwartek - niech ci pączki pójdą w boczki

Aldona Minorczyk-Cichy
Teresa Finkbeiner  z Katowic  sprzeda dziś setki krepli
Teresa Finkbeiner z Katowic sprzeda dziś setki krepli Mikołaj Suchan
100 milionów - tyle pączków, na Śląsku zwanych kreplami, trafi dzisiaj do naszych żołądków. Odmówić sobie tego wysokokalorycznego przysmaku dziś absolutnie nie można. Dlaczego? Według jednego z przesądów, kto w Tłusty Czwartek nie zje choćby jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenie przez cały następny rok.

Przeciętnie każdy z nas zje dzisiaj dwa-trzy pączki. Rekordziści - nawet kilkanaście. Na Śląsku najlepiej sprzedają się te tradycyjne z nadzieniem z konfitur z dzikiej róży, posypane kandyzowaną skórką z pomarańczy. Bardziej wymagający na sklepowych półkach znajdą pączki z bitą śmietaną, budyniem, serem, marmoladą, kremem czekoladowym. O zgrozo, jest też propozycja dla odchudzających się - pączki beztłuszczowe. To jednak brzmi jak profanacja.

Idealny pączek powinien być pulchny, lekko zapadnięty w środku. Najsmaczniejszy jest jeszcze lekko ciepły, posypany cukrem pudrem lub udekorowany lukrem. Waży około 50 gram i ma 200-300 kalorii. Aby go spalić trzeba biegać lub pływać przez 20 minut, tańczyć - pół godziny, albo spacerować - 50 minut. Tyle, że w Tłusty Czwartek liczenie kalorii jest surowo zabronione. Dietetycy uspokajają, że jednodniowe obżarstwo nie powinno zaszkodzić. Żeby przytyć, trzeba opychać się regularnie. Pierwsze pączki w średniowiecznej Polsce wcale nie były słodkie. Robiono je z ciasta chlebowego. Były twarde. Nadziewano je słoniną i pieczono na smalcu. Z nadmiarem tłuszczu radzono sobie za pomocą mocnego alkoholu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!