Ekologiczna żywność? Jest lepsza i zdrowsza

Irena BoguszewskaZaktualizowano 
Wiesław Ściągała - Aby gospodarstwo mogło produkować produkty ekologiczne, musi  poddać się procedurom kontroli i certyfikacji przez jednostkę certyfikującą, wybraną z dziesięciu zatwierdzonych obecnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wiesław Ściągała - Aby gospodarstwo mogło produkować produkty ekologiczne, musi poddać się procedurom kontroli i certyfikacji przez jednostkę certyfikującą, wybraną z dziesięciu zatwierdzonych obecnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi RADOSŁAW BRZOSTEK
Rozmowa z Wiesławem Ściągałą z Koszalina, inspektorem rolnictwa ekologicznego i wieloletnim doradcą rolno-środowiskowym - Coraz więcej ludzi poszukuje żywności ekologicznej. A czy są chętni do jej produkcji?

- Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej przyjaznym środowisku systemem gospodarowania rolniczego. Opiera się na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie, przez odpowiednie nimi pokierowanie i dostosowanie do warunków konkretnego gospodarstwa. Dzięki uprawie i hodowli bez agrochemii oraz kontrolowanym metodom produkcji, przyczynia się  do  zachowania bioróżnorodności i ochrony zasobów naturalnych oraz produkcji żywności  wysokiej jakości. W tym systemie produkcji wykorzystuje się przede wszystkim siły natury, nie oznacza to, że nie nawozi się i nie chroni roślin przed szkodnikami i chorobami. Podstawą nawożenia roślin są nawozy naturalne i organiczne, wyprodukowane w danym gospodarstwie oraz nawozy mineralne (kopaliny niesyntezowane chemicznie) i inne substancje dopuszczone odpowiednimi przepisami do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Dotyczy to również środków ochrony roślin. Nie do przecenienia jest tu również rola właściwego płodozmianu. Chów zwierząt z kolei oparty jest na paszach ekologicznych, zarówno własnych, jak i z zakupu. 

 

- A czego nie wolno?

Wyklucza się stosowanie syntetycznych substancji, takich jak: nawozy sztuczne,  chemiczne pestycydy, hormony wzrostu. Niedopuszczalne jest wykorzystywanie organizmów modyfikowanych genetycznie i ich pochodnych. 

 

- Jak wygląda certyfikacja? 

- Aby gospodarstwo mogło produkować produkty ekologiczne, musi  poddać się procedurom kontroli i certyfikacji przez jednostkę certyfikującą, wybraną z dziesięciu zatwierdzonych obecnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uprawniony inspektor ekologiczny kontroluje zawsze całe gospodarstwo, ze szczególnym uwzględnieniem elementów produkcji ekologicznej. Chodzi o to, aby stwierdzić, czy zgłoszona przez rolnika produkcja prowadzona jest zgodnie z zasadami ekologii, zawartymi w odpowiednich przepisach - unijnych, jak i krajowych. Po pozytywnej weryfikacji kontroli przeprowadzonej w gospodarstwie, dyrektor jednostki certyfikującej wydaje certyfikat na określone produkty z datą jego ważności. Chciałbym podkreślić, że w celu wyeliminowania podróbek produktów ekologicznych, nazwą gospodarstwo ekologiczne czy produkt ekologiczny można posługiwać się jedynie po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu. W innych przypadkach jest to niedozwolone, aby nie wprowadzać w błąd potencjalnych nabywców, co do sposobu wytwarzania produktu. 

 

- Skąd bierzemy pewność, że żywność ekologiczna jest dla nas bezpieczna? 

- Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem dla konsumenta, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od pozostałości środków ochrony roślin i hormonów, a podczas ich produkcji nie stosowano nawozów sztucznych i organizmów modyfikowanych genetycznie. 

 

- Na co zwracać uwagę kupując taką żywność?

- Konsument powinien sprawdzić, czy opakowanie jest odpowiednio oznakowane. Musi być na nim umieszczone logo rolnictwa ekologicznego i numer jednostki certyfikującej.

 

- Rolnicy chcą prowadzić ekogospodarstwa?

- Jest dosyć duże zainteresowanie rolnictwem ekologicznym. W głównej mierze wpłynęły na to specjalne dopłaty. Te, po spełnieniu szeregu formalności, można uzyskać z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Są jakby rekompensatą za większą pracochłonność i mniejszą wydajność produkcji. Sporo gospodarstw przeznacza swoje produkty jedynie na samozaopatrzenie. W na-szym rejonie są też wysokoprodukcyjne gospodarstwa ekologiczne, zajmujące się produkcją ekologicznego mleka krowiego, koziego, czy wysokojakościowej wołowiny. 

polecane: FLESZ: Umacnia się rynek pracownika. Oto zawody najbardziej pożądane.

Wideo

Materiał oryginalny: Ekologiczna żywność? Jest lepsza i zdrowsza - Strefa Agro

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3