Europejskie Dni Śniadania z Dziennikiem Zachodnim. Na gości czekała moc atrakcji

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Paweł Poniatowski
Paweł Poniatowski

Wideo

Udostępnij:
Za nami kolejna edycja Europejskiego Dnia Śniadania, które tym razem odbyło się w budynku Media Centrum w Sosnowcu, siedzibie redakcji Dziennika Zachodniego. Naszymi gośćmi były dzieci z Szkoły Podstawowej nr 12 w Sosnowcu. Razem przygotowaliśmy prawdziwą śniadaniową ucztę!

Obchodzony 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania ma przypominać o tym, jak ważną rolę odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. Zwyczaje śniadaniowe panujące w krajach europejskich są bardzo różne. Niemniej jednak pozytywny jest fakt, że mamy coraz większą świadomość znaczenia śniadania, a według dietetyków to najważniejszy posiłek dnia.

W duchu tej właśnie inicjatywy zaprosiliśmy do naszej siedziby uczniów klasy pierwszej Szkoły Podstawowej nr 12 w Sosnowcu. Goście zjawili się o godzinie 10. Pierwszą atrakcją czekającą na siedmiolatków był pokaz baniek mydlanych, prowadzony przez Katarzynę Szczech, którą obserwować można na Instagramie i Facebooku. Po występie dzieci wzięły udział w minikursie prowadzonym przez Jolantę Kleser, finalistkę drugiej edycji reality show Master Chef, na którym nauczyły się przygotowywać zdrową domową granolę.

- Dzisiaj proponuję zbilansowane śniadanie, ale na słodko: jogurt, oczywiście naturalny – nigdy nie wybierajmy jogurtów słodzonych, owocowych jogurtów, które możemy przygotować sami w blenderze, używając świeżych owoców. Dzisiaj przygotujemy z dziećmi jogurt przekładany owocami - borówkami, malinami, truskawkami.Połaczymy to z czymś węglowodanowym - w tym przypadku z płatkami górskimi, prażonymi na patelni z orzechami. Na koniec zetrzemy trochę czekolady. To zbilansowany posiłek, który dzieci mogą zjeść przed szkołą albo zabrać je ze sobą, by móc w klasie się pochwalić, że zrobiły sobie same śniadanie - mówi Jolanta Kleser.

Zapytana o rolę, jakie w ciągu dnia odgrywa śniadanie, Jolanta Kleser odpowiada:

- Jako osoba gotująca, matka trójki dzieci, uważam ze śniadanie jest bardzo ważne. Cieszę się, że istnieje taka inicjatywa jak Europejski Dzień Śniadania. Maluchy, które stawiają pierwsze kroki w kuchni mają okazję wciągnąć się do gotowania i pokazać, że można zrobić coś samemu - przygotowane samodzielnie dania są o wiele smaczniejsze! - i poedukować o tym jak ważne są składniki, jakie wkładamy do naszego talerza. To wpływa na to, kim potem będziemy.

Dzięki uprzejmości sponsorów stoły zostały szeroko zaopatrzone w produkty śniadaniowe, z których uczniowie przygotowali samodzielnie pyszne kanapki.
https://www.facebook.com/bubblesandartshow

- Chciałabym podziękować wszystkim lokalnym producentom żywności, którzy tak ochoczo włączyli się do naszej akcji. Jest między innymi Zielony Bazar z Katowic, jest firma Nikpol z Rudy Śląskiej, lokalni producenci masła i pieczywa, mamy górską wędlinę. Zapewniamy, że będzie pysznie! - mówi Aleksandra Smolak z Działu Projektów Specjalnych Dziennika Zachodniego.

“Były bańki takie mega”
“Były bańki takie fajne. Chce takie w domu”, “Były bańki takie mega”. Dodajmy, że zanim najmłodsi udali się do stołów przygotowywać śniadanie czekała na nich niespodzianka. Był to widowiskowy pokaz baniek przygotowany przez Katarzynę Szczech, artystkę bańkową, podczas którego uczniowie SP12 mieli okazję bawić się bańkami mydlanymi, a nawet być w środku bańki.

- Dzieci spisały się świetnie, były bardzo inteligentne i zgadywały moje zagadki. Na moim pokazie pojawia się ogień i dym, więc ważne jest to, żeby widzowie trzymali się w ryzach, poza “magicznym dywanem”. Dzieci naprawdę zachowały się cudownie i pięknie ze mną współpracowały - mówi Katarzyna Szczech, artysta bańkowy, Bubbles&ART.

ZOBACZ WIĘCEJ

Na uczestników śniadania po imprezie czekały także prezenty, ufundowane przez firmy Lumiko i Nikpol. W prezentowych torbach znalazły się kubeczki, notesy i długopisy. Prócz tego zaprzyjaźniony z redakcją pisarz bajek, Marek Marcinowski sprezentował dla dzieci książki z baśnią swojego autorstwa.

bubblesandart

Nie przeocz

Musisz to wiedzieć

W obchodach Europejskiego Dnia Śniadania udział wzięli uczniowie z Szkoły Podstawowej nr 12  Sosnowcu. czekała na nie moc atrakcji: pokaz baniek mydlanych, przygotowanie granoli pod okiem Jolanty Kleser i samodzielne robienie kanapek.

Europejskie Dni Śniadania z Dziennikiem Zachodnim. Na gości ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Zachodni
Dodaj ogłoszenie